Obilježena 25. godišnjica atentata na Jozu Leutara: Ko ga je i zašto ubio?

Danas je obilježena 25. godišnjica atentata na zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara.

Delegaciju su predvodili federalni ministar policije Ramo Isak i direktor Vahidin Munjić.

I nakon toliko godina od atentata i smrti, još uvijek nema nikakvih pomaka u tome da se otkriju počinitelji i nalogodavci.

Lani je Tužilaštvo BiH objavilo da je ispitalo više svjedoka iz Hrvatske i BiH te iz inozemstva o okolnostima atentata na doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara iz 1999., u sklopu nove istrage koja se vodi nakon što je Ustavni sud BiH 2021. prihvatio priziv Leutarove obitelji.

Ustavni sud utvrdio je “povrede prava na život” i neučinkovitost vlasti da provedu istragu i pronađu počinitelje ubistva Leutara te je naložio otvaranje nove istrage.

Naime, doministar unutarnjih poslova Federacije BiH stradao je u atentatu autobombom, koji je izveden 16. marta 1999. u centri Sarajeva, a preminuo je dvije sedmice kasnije u bolnici.

Za njegovo ubistvo je bilo optuženo šestero Hrvata, koje je u procesu Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio odgovornosti. Prema izvještaju koji je sačinilo Federalno tužilaštvo BiH, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 6. aprila 2000. od Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo zaprimilo kaznenu prijavu protiv sedam osoba: Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića, Zorana Bašića, Leutarovog vozača Željka Ćosića, Marija Miličevića, Jadranka Lučića i Jadranka Bajkušu zbog kaznenog djela “terorizam”.

Istraga protiv Lučića je obustavljena, a protiv ostalih je 9. marta 2001. podignuta optužnica.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je 12. novembra 2001. oslobađajuću presudu na koju je kantonalno tužilaštvo uložilo žalbu.

Vrhovni sud FBiH je potvrdio oslobađajući presudu protiv šest optuženih. Iskaz svjedoka tužilaštva Merima Galijatovića, višestruko osuđivanog za više krivičnih djela, a na kojem je zasnovana optužnica, u potpunosti je odbačen.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je na sjednici održanoj 5. oktobra 2021. usvojio apelaciju Ivice Leutara i konstatirao da su “razlozi zašto istraga još nije završena, koje su naveli Tužilaštvo Kantona Sarajevo i državno Tužilaštvo BiH, apsolutno neprihvatljivi i nedovoljni da opravdaju ovako dugo trajanje istrage koja je još u tijeku”.

Ustavni sud je “našao za potrebno da Tužilaštvu BiH, kao nadležnom za istragu, naloži da poduzme sve potrebne mjere”. Obitelj Joze Leutara sumnja kako iza njegovog ubistva stoje donedavni bošnjački politički vrh iz Sarajeva i brojne institucije koje su godinama zataškavale taj slučaj, piše Bljesak.

Njegov sin Ivica Leutar ranije je rekao kako je uvjeren da će ubice biti pronađeni ako dođe do promjene vlasti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79