Obnavlja se zgrada “SODA SO”, biće ponovo sjedište vlade TK

Zgrada “SODA SO” zapaljena je u februaru 2014. godine nakon višemjesečnih protesta radnika. U to vrijeme ovdje je bilo sjedište Vlade Tuzlanskog kantona (TK). Biće to ponovo nakon višemilionskog ulaganja u objekat nad kojim je Tuzlanski kanton ostvario potpuno vlasništvo. Prava radnika, ni više od sedam godina od kulminacije protesta, nisu ostvarena.

Potvrđuje nam ovo i Sakib Kopić koji je u vrijeme protesta 2013. i 2014. godine radio u “Polihemu”, jednoj od tuzlanskih fabrika čiji su radnici protestovali zbog brojnih nesređenih radničkih prava. S obzirom na to da su mnoge stvari i do danas ostale neriješene, postavlja se logično pitanje je li se paljevinama išta riješilo.

SAKIB KOPIĆ, predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzla

“To je bio nekakav okidač da oni reaguju, da oni vide da se narod više ne šali. I ja sam protiv paljevina, ovo smo mi pravili, ali ova zgrada i ova šteta koja je napravljena nije ništa u odnosu na štetu koju su napravili političari donošenjem zakona o pljačkaškoj privatizaciji”.

Profesor na Univerzitetu u Tuzli, Damir Arsenijević, u vrijeme protesta je bio član Plenuma građana koji je, kako navodi, bio posljednji pokušaj da politika bude u službi građana.

Profesor DAMIR ARSENIJEVIĆ

„Nasilje protestom i blokadom ulice i u konačnoj mjeri paljenjem zgrade je, zapravo, bio jedan očajnički pokušaj odgovora na mnogo veće i sistemsko nasilje koje se provodi nad građanima i

građankama Bosne i Hercegovine u posljednjih 25 godina. To je opomena političkim elitama da se uvijek to može desiti, ako budu dovodili ljude do prosjačkog štapa“.

Šteta koja je nastala na zgradi u početku se procjenjivala na oko milion maraka. Šteta koja je nanesena radnicima kroz decenijske poslijeratne godine teže je procjenjiva.

SAKIB KOPIĆ, predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzla

“Imate masu radnika čija su preduzeća uništena, devastirana, gdje su arhivirani i zaključeni stečajni postupci. Ljudi ne mogu otići u penziju, jer nije im uplaćen radni staž”.

ZVJEZDAN KARADŽIN, ministar prostornog uređenja i zaštite okoline u Vladi TK

“Nakon sedam godina i daljeg urušavanja objekta i propadanja objekata svih segmenata u njemu i činjenice da cijene u posljednje vrijeme, mogu slobodno reći, divljaju što se tiče građevinskog materijala, izvršena je neka procjena prije par mjeseci. To je bilo dva do dva i po miliona”.

Koliko tačno sredstava će biti potrebno za obnovu zgrade “SODA SO” znat će se nakon izrade glavnog projekta. Iako postoje evidentni dokazi o tome ko je učestvovao u paljevinama, do danas niko nije za njih i odgovarao. Višemilionska šteta biće namirena, a brojni radnici i danas nemaju redovne plate, osnovne uslove za rad i tek se nadaju Zakonu o uvezivanju radnog staža, što su osnovni razlozi zbog kojih su prije osam godina i krenuli u masovne proteste.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79