Obustavljeni radovi u RMU Zenica: Rudari zahtijevaju isplatu zarađenih plata

Nakon niza problema u Rudnicima mrkog uglja Zenica (RMU Zenica), javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je donijelo odluku o privremenom prekidu rudarskih radova. Ova odluka je potvrđena od strane Nedžada Durakovića, predsjednika Sindikata pogona “Raspotočje” ZD RMU Zenica.

Rudari tog pogona su stupili u radnički neposluh 6. marta ove godine, zahtijevajući isplatu zaostalih plata za januar i februar. Prošle sedmice završen je Elaborat o stanju u RMU Zenica, koji bi trebao dati odgovor na pitanje da li je proizvodnja uglja u ovom rudniku ekonomski isplativa.

Odluka o privremenom prekidu radova stupila je na snagu danas i može biti na snazi najduže godinu dana, iako se očekuje da će sudbina radnika biti poznata prije isteka tog roka. Tokom trajanja ove odluke, radnicima će biti isplaćivane minimalne zakonom propisane naknade.

Duraković najavljuje da bi do sutra ili najkasnije do ponedjeljka zenički rudari trebali dobiti zaostale plate i naknade za topli obrok za januar i februar. U maju prošle godine, već je donesena odluka o obustavi radova u pogonu “Stara jama”, a tokom ove godine se očekuje da će definitivno biti zatvoren.

Do tog trenutka, rudarske inspekcije će provoditi obavezne kontrole stanja u oba rudnička pogona kako bi se osigurala sigurnost radnika i ispoštovali propisi o rudarstvu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79