Od 1. januara Srbija dopušta promet automobilima s tablicama Republike Kosovo

Vlada Srbije donijela je odluku da od 1. januara omogući slobodno kretanje svim vozilima registarskih oznaka Republike Kosovo na cijelom području Srbije.

To je saopćio Petar Petković, direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

“Dopuštanje u prometu svih vozila registriranih na Kosovu vrši se isključivo iz praktičnih razloga, kako bi se olakšao položaj pojedinaca i omogućila im sloboda kretanja i ne može se tumačiti kao priznanje ili jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, ne prejudicira utvrđivanja konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava zajamčenih Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, navodi se u tekstu Vlade Srbije.

Petković je dodao da su na taj način zaštitili prava Srba na Kosovu omogućavajući slobodu kretanja.

“Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta”, dodao je Petković.

Nešto ranije, veliki broj Srba sa sjevera Kosova uzeo je tablice Republike Kosovo nakon velikih previranja.

Podsjećamo, problem registarskih tablica u prošlosti je izazvao niz kriza na sjeveru Kosova, nastanjenom većinski Srbima.

Najprije su 31. jula 2022. podignute barikade zbog problema s tablicama, a u novembru iste godine Srbi su napustili institucije Kosova na sjeveru, nakon što je direktor policije za sjeverni region Nenad Đurić suspendovan. Đurić je odbio provesti odluku Vlade Kosova o preregistraciji automobila sa srbijanskim tablicama u RKS.

Planom Vlade Kosova iz oktobra prošle godine bilo je predviđeno da od 21. aprila 2023. bude dopušten promet samo automobila s RKS registarskim oznakama.

Kosovo i Srbija su 23. novembra 2022. u dijalogu uz posredovanje Evropske unije postigli dogovor o registarskim oznakama koje izdaju srbijanske vlasti za gradove na Kosovu.

Prema sporazumu, Srbija je pristala da neće izdavati nove tablice, a Kosovo je odustalo od kazni predviđenih planom za preregistraciju automobila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79