Od 8 doza Tocilizumaba supruga je primila 2, završila na respiratoru i umrla

Prema Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK-a, ko preživi Covid, dobiće refundaciju lijekova

Zeničanin Edhem Fejzić, čija je 54-godišnja supruga preminula 25. aprila od posljedica Covid-19, podnio je prijave Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) protiv rukovodećih ljudi Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a (sa direktorom Omerom Škaljom na čelu; op. a), koji je odbio refundirati troškove nabavke lijeka Tocilizumab – Actemra “s obzirom na to da je osigurano lice preminulo”.

Odlukom Upravnog odbora Zavoda, svim osiguranim osobama koji lijek nabave iz vlastitih sredstava, ZZO ZDK-a će “izvršiti refundaciju sredstava, počevši od 15. aprila 2021. godine”. Nakon zaključka ZZO-a da se obustavlja postupak po zahtjevu s obzirom na to da mu je supruga preminula, Fejzić je podnio žalbu Komisiji za prava osiguranika ZZO ZDK-a, a nekoliko sati kasnije su iz ZZO-a izdali saopštenje kojim tumače da članovi porodice preminulih nemaju pravo na refundaciju – sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH. U Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu naknada troškova moguća je i za članove porodice oboljelih od Covida.

Zavod će troškove za lijekove Covid pacijenata koji prežive refundirati bolnicama u Zenici i Tešnju

– Supruga i ja smo dobili simptome i javili se u ambulantu. Nakon nekoliko dana, pogoršalo se stanje kod supruge i imala je mali protok kiseonika, te je prebačena u Kantonalnu bolnicu Zenica. Dan kasnije je zasjedao konzilij, pozvao me jedan od ljekara i rekao da trebam kupiti taj lijek. To sam učinio i poslao lijek. Od osam doza, supruga je primila dvije. Prebacili su je na respirator, a nekoliko dana poslije je umrla. Bio je to veliki šok… Na nagovor kćerke poslao sam zahtjev za refundaciju troškova za nabavku lijeka uz priloženu dokumentaciju i račun iz apoteke. Svjestan sam da mi nikakve pare ne mogu vratiti suprugu, ali neću dozvoliti ljudima iz Zavoda da se tako ponašaju prema nama koji smo izgubili voljene osobe, kazao je Fejzić.

Sa Fejzićem je u kontaktu desetak porodica koje su izgubile najmilije od Covida, a kojima su na isti način odbili refundaciju nabavljenog lijeka koji košta nešto više od hiljadu maraka piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79