Od ljeta skuplja struja

JP Elektroprivreda BiH je uputila zahtjev Regulatornoj komisiji za električnu energiju za promjenu cijena, uvođenjem tri tarife pri obračunu.

Prema novom modelu, očekuje se da će domaćinstva snositi veće troškove za električnu energiju. Građani koji su dosad plaćali 120 KM mjesečno, od juna bi trebali izdvajati dodatnih deset maraka. Oni sa manjim računima, oko 53 KM, plaćat će nešto više od dva KM, dok će oni sa većim računima, koji su mjesečno izdvajali 180 KM, ubuduće plaćati 217 KM.

Iako Elektroprivreda tvrdi da će za 60% domaćinstava cijena ostati ista, stručnjaci iz oblasti energetike i ekonomije izražavaju sumnje. Procjenjuje se da bi oko 70% građana moglo osjetiti povećanje, posebno oni s većim potrošnjama, dok će manji računi ostati nepromijenjeni.

Porodice koje se griju na struju, posebno one koje koriste inverter toplotne pumpe, suočit će se s dodatnim povećanjem računa.

Predstavnici Elektroprivrede apeluju na građane da štede energiju, dok se Federalna komisija za energetiku i rudarstvo priprema da donese konačnu odluku o cijeni struje. U međuvremenu, federalni zastupnik najavljuje inicijativu za odbijanje mjera poskupljenja, dok se rasprava nastavlja o uticaju ovog poteza na životni standard građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79