Odbijanje gradnje puta Foča-Šćepan Polje pokazatelj maćehinskog odnosa

Ovako poslanici opozicionih stranaka iz Hercegovine komentarišu izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da na listi prioriteta Vlade Republike Srpske nije izgradnja regionalnog puta Foča-Šćepan Polje.

Ne kriju ljutnju, ali ni ogorčenost, jer je, smatraju, taj put odavno trebao biti na listi prioriteta.

– Cijeli istočni dio Republike Srpske, od Zvornika do Trebinja, kolonija je SNSD iz koje se izvlači ogromno rudno bogatstvo, struja, šuma, a s druge strane, ne uzvraća nam se na pošten način.

Maćehinski odnos koji traje 15 godina i dalje se nastavlja i to se neće riješiti bez radikalne borbe za položaj decentralizacije Republike Srpske – smatra narodni poslanik Nebojša Vukanović, dodajući da su „Dodikova drskost i provokacije prešle sve granice“.

– Treba napomenuti da je napravljena mreža autoputeva i da se pravi autoput od Bijeljine do Prijedora koji košta nekoliko milijardi maraka, dok su u putnu mrežu na istoku Srpske uložene tek mrvice. Građani se voze putevima kakve nam je ostavio Tito – ogorčeno će Vukanović.

Udar na Hercegovce

Saglasan je sa njim član Presjedništva PDP i narodni poslanik, Ljubiša Krunić, koji kaže da je takva Dodikova izjava novi udar na Hercegovce.

– Kolega Vukanović i ja se u NSRS borimo za putnu infrastrukturu istočnog dijela Republike Srpske, a naročito Hercegovine, i to konkretno za putni pravac Foča-Tjentište, koji je vjerovatno najgori putni pravac u Evropi zajedno sa putnim pravcem Foča-Šćepan polje. Takvom izjavom, srpski član Predsjedništva još jednom je pokazao svoj maćehinski odnos prema Hercegovini, a ta ista Hercegovina mu je, nažalost, na izborima više puta ukazala povjerenje – priča Krunić za Srpskainfo.

Naglašava da je zanemarivanje razvoja, a istovremeno iskorištavanje potencijala ovog dijela Srpske, pokazatelj nezahvalnosti. To ujedno, dodaje, utiče i na iseljavanje stanovništva.

– Stara Hercegovina, od Trebinja do Višegrada, daje 74 odsto električne energije od ukupno proizvedene u Srpskoj, a takođe ima najveći rudnik uglja „Miljevina“, ima šume – jednom rječju – ogromni potencijal. Na ovim prostorima bi moglo da živi 300.000 ljudi, ali u ovom trenutku, u trinaest opština Stare Hercegovine, od Ljubinja do Višegrada živi samo 80.000 stanovnika – rekao je Krunić i apelovao da se krene u izgradnju ovih putnih pravaca, koji su, naglašava, od krucijalnog značaja za Hercegovinu.

Kakav je stav SNSD po ovom pitanju, pokušali smo da saznamo od poslanika Ilije Tamindžije, ali odgovor nismo dobili.

Kako je rekao, nije u toku, pa nije ni siguran u kojem svojstvu je srpski član Predsjedništva govorio.

Ipak, ističe da je izgradnja puta Foča-Sćepan Polje od prioritetnog značaja za Hercegovinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79