Odbijen zahtjev za izuzeće sutkinje Željke Marenić u slučaju Zulfikara Ališpage

Državni sud je odbio zahtjev odbrane Zulfikara Ališpage, optuženog za zločine u Trusini kod Konjica, za izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća, sutkinje Željke Marenić, zbog navodnog nepoštivanja načela nepristrasnosti, potvrđeno je za “Detektor”.

Na nedavnoj Općoj sjednici, Sud je donio rješenje kojim se zahtjev odbrane Ališpage za izuzeće predsjedavajuće Vijeća, sutkinje Željke Marenić, odbija kao neosnovan.

Na posljednjem ročištu u ovom predmetu, Ališpagina odbrana je iznijela argumente zašto smatra da bi sutkinja Marenić trebala biti izuzeta iz postupka, izražavajući sumnju u njenu nepristrasnost i tvrdeći da je već donijela presudu o njihovom branjeniku.

Ališpagu, bivšeg komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo tereti da je propustio poduzeti mjere protiv potčinjenih zbog ubistava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane počinjenih u napadu na Trusinu 16. aprila 1993. godine.

Zbog zdravstvenog stanja, postupak protiv Ališpage je 2014. godine razdvojen od ostalih u predmetu, koji je pravosnažno okončan 2017. godine.

Naredno ročište će biti zakazano u skorijoj budućnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79