Odbijena optužba protiv Bakrača, Poprženovića, Kunića, Velagića, Šahinovića i Ikića u slučaju “Cvijan Radić”

Odbijena optužba protiv Bakrača, Poprženovića, Kunića, Velagića, Šahinovića i Ikića u slučaju “Cvijan Radić”


Na Vrhovnom sudu u Sarajevu su pravosnažno oslobođeni osumnjičeni pripadnici MUP-a USK za likvidaciju Cvijana Radića. Radić je likvidiran 1997. godine.

Šest pripadnika MUP USK su 2014. bili osuđeni na 31 godinu i osam mjeseci zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

U maju 2019. godine Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Husein Delalić, nakon preglasavanja, donijelo je presudu kojom se protiv šestorice optuženih iz Bihaća odbija optužba zbog zastare.

Tužilaštvo se žalilo Vrhovnom sudu Federacije BiH, a pred ovim sudom je održan glavni pretres 2022. godine. Danas je donesena konačna odluka u ovom slučaju kojom je odbijena optužba protiv Asmira Bakrača, Fuada Poprženovića, Huseina Kunića, Halida Velagića, Izeta Šahinovića i Ejuba Ikića u slučaju ‘Cvijan Radić’.

Podsjetimo, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo 21. juna 2013. podiglo je optužnicu protiv A.B.(1970), F.P. (1957), I.Š. (1968), H.K. (1972), H.V.(1950) i E.I.(1955), zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ubistvo.

Optuženi se terete da su 29. januara 1997. u Bihaću, po prethodnom dogovoru, kao saizvršioci iz niskih pobuda lišili života C.R.

Riječ je o ubistvu Cvijana Radića (1953), bivšeg građevinskog inspektora u općini Bihać i povratnika koji je ubijen 30. januara 1997.

Radićevo tijelo je nađeno u Crnom jezeru nadomak Bosanske Krupe, a obdukcijom je utvrđeno da je usmrćen vatrenim oružjem, te konstatovane prostrelne rane lijeve strane grudi i glave. Postojale su spekulacije da su ga iz Općine Bihać odveli policajci, a ranije istrage navodile su ‘koristoljublje’ kao mogući motiv.

Јelena Radić supruga Cvijana Radića rekla je u januaru 2013. godine da ne zna koji je razlog zbog čega je njen suprug ubijen krajem januara 1997. godine u Bihaću, ali da očekuje da ubice stigne ruka pravde.

Posvjedočila da je posljednji kontakt sa suprugom ostvarila krajem januara 1997. godine, kada je stigao u Bihać da podnese zahtjev za povrat stana nakon čega mu se gubi svaki trag.

Radića, uglednog Bišćanina, nekadašnjeg građevinskog inspektora, humanitarnog radnika, oca dvoje djece, uhapsila su službena lica u civilu u zgradi opštine Bihać i odvela ga u tadašnju Policijsku upravu, gdje je proveo dva-tri dana.

Nakon što je pušten na slobodu, Cvijanu Radiću gubi se svaki trag.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija