Odbili dostaviti podatke: Bh. povorka ponosa dobila tužbu protiv policije RS-a

Bosanskohercegovačka povorka ponosa postigla je pravnu pobjedu nakon što je Okružni sud u Banjoj Luci naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) da pruži informacije o policajcima koji su bili na dužnosti tokom napada na aktiviste i aktivistice Povorke u martu prošle godine.

Povorka je, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH, zatražila od MUP RS informacije o postupanju policije nakon napada. MUP RS je odbio dostaviti podatke o policijskim službenicima, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

U svom obrazloženju, Sud je istaknuo nesporni javni interes u ovom slučaju, s obzirom na pasivno ponašanje policije tokom nasilnog incidenta.

Nakon napada u Banjoj Luci, pravni tim Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa podnio je šest žalbi Instituciji ombudsmana za ljudska prava u BiH, od kojih je do sada dobio povratne informacije o samo jednoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79