Odbornik SNSD radnika ribnjaka nazvao kriminalcem

Privatizacija je preduzeće ribnjaka Saničani, još prije tri godine, odvela u stečaj. Rokovi su “probijeni”, ništa nije riješeno, samo se problemi gomilaju. Radnici mjesecima bez plate. Pitaju se koliko još vremena treba da prođe da ovaj nekada najveći gigant stane na svoje noge?

Nezadovoljni radnici nekada najvećeg giganta u Bosni i Hercegovini, ribnjaka Saničani kod Prijedora okupili su se u krugu ovog preduzeća kako bi nadležnima jasno poručili da je došlo pet do 12. Bez plate su, doprinosa i zdravstvenog osiguranja. Više nemaju izlaza.

Jedan od radnika, Ljuban Vranješ ističe da on i njegove radne kolege više nemaju kuda.

“Mi više sad ne znamo šta dalje da radimo. Radimo, čuvamo ovo, para nema, nemamo dinara.. Snalazimo se, neko radi privatno. Ja nekad radim na građevini da bi prehranio porodicu, ljudi se snalaze… Šta će dalje biti ne znamo”, kaže Vranješ.

Veljko Dragić, radnik ribnjaka Saničani, kaže da su poslednju platu dobili krajem decembra prošle godine, te da dopinosi nisu uplaćeni kao ni zdravstveno osiguranje.

Da bi smirio situaciju, odbornik SNSD-a u gradskoj skupštini Nenad Gvozden pred kamerama je pozvao stečajnog upravnika, gradonačelnika i gradske vlasti ali i premjera Srpske Radovana Viškovića i resorno ministarstvo da kako kaže, konačno riješe agoniju oko ribnjaka Saničani iako je partija kojoj Gvozden pripada nebojeno puta “obećavala rješenje problema”, javlja BN.

Umjesto smirivanja situacije, pale su teške riječi pa je Gvozden jednog od radnika nazvao kriminalcem.

Stečajni upravnik ribnjaka Saničani, Mirko Marčeta nadu polaže za kraj juna i početak jula mjeseca ove godine kada bi se trebala donijeti konačna odluka o prodaju ribnjaka kao pravnog lica.

Prijedorski ribnjak upravlja posjedom od 1.400 hektara. Njegova vrijednost procjenjena je na 4,9 miliona maraka. Nekada je proizvodio milion i po kilograma ribe godišnje. Lošim upravljanjem upao je u dugove i već skoro tri godine plovi u stečaju. Radnici se pitaju, da li će i kada doći bolji dani za najveći i najstariji ribnjak u Bosni i Hercegovini ?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79