Odgođen početak suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću

Odgođen početak suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću


Odgođen je početak suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, koji je trebalo da bude održan danas u Sudu Bosne i Hercegovine.

Odbrana Dodika i Lukića zatražila je da se odgodi pretres, te su najavili žalbu.

Kako su naveli, smatraju da nisu ispunjeni uslovi za početak glavnog pretresa.

Tuzilaštvo se protivilo prijedlogu da se odloži ročište, a sudija je rekao da naredno zavisi od odluke Apelacionog odjeljenja.

Odbrana Lukića je kazala da je stranka u postupku, da njima ništa nije dostavljeno kako bi dali svoje izjašnjenje, te da se bez toga ne može ući u početak pretresa.

Pred zgradom Suda Bosne i Hercegovine, uoči najavljenog početka suđenja, okupile su se delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, veterani i starješine Vojske RS.

Osim predstavnika boračkih organizacija pred Sudom BiH su i zvaničnici iz Republike Srpske, uključujući članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović kao i premijera RS Radovana Viškovića.

Sud Bosne i Hercegovine u oktobru je konstatovao da su se izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Kristijan Šmit donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija