Odgođeno glasanje o rezoluciji o Srebrenici

Generalna skupština UN-a (Shutterstock)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda trebala je 2. maja raspravljati i glasati o rezoluciji koja se odnosi na genocid u Srebrenici, međutim, glasanje je odgođeno, potvrđeno je za N1 od strane ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u, Zlatka Lagumdžije.

Ambasador Lagumdžija je izjavio da se sjednica neće održati 2. maja zbog slanja teksta rezolucije na reviziju, ukoliko zemlje članice UN-a imaju dodatne prijedloge. Prema njegovim riječima, Generalna skupština će sigurno odlučivati nakon 6. maja, ovisno o rasporedu sjednica.

“Misija BiH u UN-u je sudjelovala u ovoj odluci kako bi omogućila zemljama koje trebaju više vremena ili onima koji su spremni za dublje razumijevanje teksta rezolucije da budu otvoreni za daljnje konzultacije”, dodao je bh. ambasador.

Lagumdžija je istakao da su zemlje sponzori rezolucije također sudjelovale u odluci o odgodi glasanja kako bi se omogućilo dodatno vrijeme onima koji ga trebaju ili su spremni za dublje razumijevanje teksta rezolucije.

Ova odgoda otvara prostor za dodatne pregovore i konsultacije između zemalja članica UN-a, pružajući priliku za sveobuhvatniju i temeljitiju raspravu o predloženoj rezoluciji.

Očekuje se da će daljnji razvoj situacije biti poznat nakon utvrđivanja rasporeda sjednica, a UN će donijeti odluku o daljnjem postupanju vezano uz rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79