Odloženo izricanje kazni za vozače sa srpskim tablicama: Kurti poslušao Ameriku

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je rano jutros na Tviteru da je prihvatio zahtjev SAD.

Kako je objavio za 48 sati odložen je početak izricanja novčanih kazni za vozače automobila sa registarskim tablicama gradova na KiM koje izdaje MUP Srbije.

Saobraćaj na administrativnom prelazu Jarinje jutros se odvija bez problema, a u blizini administrativnog prelaza sa strane Kosova i Metohije prisutni su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, prenosi Tanjug.

Američki Stejt department pozvao je Kurtija da sarađuje sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom kako bi se pronašao pošten kompromis u pregovorima dvije strane.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da su SAD razočarane zbog neuspjeha lidera Srbije i samoproglašenog Kosova da se sa Boreljom saglase u vezi sa rješenjem za trenutnu krizu na Kosovu i Metohiji.

“Premijer Kurti i predsjednik (Srbije Aleksandar) Vučić moraće da naprave ustupke kako bi se osiguralo to da ne ugrozimo nekoliko decenija teško dobijenog mira u već krhkom regionu”, naveo je Prajs u saopštenju.

Dodao je da obje strane treba da se suzdrže od provokativnih koraka, ispune svoje obaveze u okviru dijaloga uz pomoć EU i konstruktivno se uključe radi pronalaženja održivog rješenja.

Portparol EU Peter Stano rekao je da je Unija je tokom jučerašnjih razgovora sa predstavnicima Beograda i Prištine iznijela prijedlog koji je Vučić prihvatio, a Kurti nije. Stano je ocijenio da je u pitanju nepoštovanje međunarodnih obaveza, što se posebno odnosi na Prištinu.

Borelj je izjavio da je EU predala prijedlog koji je mogao da spriječi rizik eskalacije, koji je Vučić prihvatio, ali Kurti nije.

On je istakao da od prištinske strane očekuje da odmah suspednuje dalje korake u vezi sa preregistracijom vozila na sjeveru Kosova, a od Srbije da suspenduje izdavanje novih tablica KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79