Održali proteste: Ne žele da im satnicu povećaju na 3 KM

U Orašju, zdravstveni radnici su održali protest ispred zgrade Vlade zahtijevajući povećanje plata, inače najavljujući opći štrajk.

Radnici tvrde da imaju najniže plate u Federaciji, a sindikati su inzistirali na povećanju koeficijenta za sve zaposlenike.

Ministar zdravstva poziva na smirivanje situacije i naglašava otvorenost za pregovore, tvrdeći da su već uputili pet poziva na sastanak.

“Mi smo tražili 0,20 povećanje koeficijenta za sve djelatnike, od suprotne strane na zadnjoj sjednici smo dobili prijedlog da 0,30 ide povećanje doktorima, 0,20 zdravstvenom osoblju, a svim nezdravstvenim djelatnicima da nema povećanja na osnovu koeficijenata. Tražili smo da radno vrijeme u sedmici bude 40 sati, što su nam odbili i tražili smo 3 KM satnicu – oni nam nude 2,75”, kazala je Margita Živković-Ivanović, predsjednica Sindikata uposlenih u zdravstvu u Posavskom kantonu za FTV.

Zdravstveni radnici izražavaju nezadovoljstvo odnosom Vlade prema njima, smatrajući da su zapostavljeni i ističući da će se boriti za svoja prava.

Pitanje općeg štrajka ostaje otvoreno, ovisno o ishodu pregovora u idućem razdoblju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79