Održali proteste: Ne žele da im satnicu povećaju na 3 KM

Održali proteste: Ne žele da im satnicu povećaju na 3 KM


U Orašju, zdravstveni radnici su održali protest ispred zgrade Vlade zahtijevajući povećanje plata, inače najavljujući opći štrajk.

Radnici tvrde da imaju najniže plate u Federaciji, a sindikati su inzistirali na povećanju koeficijenta za sve zaposlenike.

Ministar zdravstva poziva na smirivanje situacije i naglašava otvorenost za pregovore, tvrdeći da su već uputili pet poziva na sastanak.

“Mi smo tražili 0,20 povećanje koeficijenta za sve djelatnike, od suprotne strane na zadnjoj sjednici smo dobili prijedlog da 0,30 ide povećanje doktorima, 0,20 zdravstvenom osoblju, a svim nezdravstvenim djelatnicima da nema povećanja na osnovu koeficijenata. Tražili smo da radno vrijeme u sedmici bude 40 sati, što su nam odbili i tražili smo 3 KM satnicu – oni nam nude 2,75”, kazala je Margita Živković-Ivanović, predsjednica Sindikata uposlenih u zdravstvu u Posavskom kantonu za FTV.

Zdravstveni radnici izražavaju nezadovoljstvo odnosom Vlade prema njima, smatrajući da su zapostavljeni i ističući da će se boriti za svoja prava.

Pitanje općeg štrajka ostaje otvoreno, ovisno o ishodu pregovora u idućem razdoblju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija