Oglasila se Islamska Zajednica: Izjave “islamskih influensera” su u suprotnosti s učenjem islama

Islamska zajednica u BiH oglasila se saopštenjem u kojem ističu kako smo u posljednje vrijeme svjedoci brojnih objava i statusa na društvenim mrežama putem kojih “islamski influenseri” kroz vlastitu prizmu sagledavajući i analizirajući sveukupne islamske principe i realnost, “nude “svoje” površno, uskogrudno i opskurno tumačenje pravila, principa i pojava”.

Status žene i njezine društvene angažiranosti

– Jedan od takvih Facebook statusa koji se odnosi na položaj žene u društvu izazvao je polemiku na društvenim mrežama i bio povod za brojne reakcije, “pozitivne” i negativne komentare. S tim u vezi Odjel za brak, porodicu i pitanja žena Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smatrao je potrebnim da reagira na ove izjave jer su one u suprotnosti sa učenjem osnovnih izvora islama, Kur'anom i Sunnetom, odnosno, pravima i obavezama muslimanki da se obrazuju, usavršavaju u različitim naukama i na taj način doprinesu boljitku porodice i zajednice, naveli su iz Islamske zajednice BiH.

Također, iz IZ BiH navode da su ove izjave ne mogu se dovoditi u vezu sa stavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o pitanjima žena te se želimo ograditi od ovakvih tumačenja položaja i mjesta žene u društvu.

Građanima i građankama Bosne i Hercegovine, a muslimanima i muslimankama posebno je poznato opredjeljenje i stav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o statusu žene i njezinoj društvenoj angažiranosti. U prilog tome važno je istaći da se u osam medresa i tri fakulteta čiji je osnivač Rijaset, uče i obrazuju buduće muallime, vjeroučiteljice, profesorice, odnosno stručnjakinje različitih profila te da se rad i angažman žena u institucijama i ustanovama Islamske zajednice, ali i u široj društvenoj zajednici izuzetno cijeni i poštuje, stoji u reagiranju Odjela za brak, porodicu i pitanja žena Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Uzbrukao duhove

Podsjetimo, mr. Elvedin Pezić izazvao je priličnu buru nakon statusa na račun žena.

Elvedin Pezić: Društvo se moralno srušilo onda kada su ženu izveli iz kuće!

– Zapadno društvo moralno se srušilo onog momenta kad su ženu izveli iz kuće, i onda kada je žena postala sve osima majka!!!

Ovaj komentar Elvedina Pezića privukao je pažnju regionalne javnosti. Brojni pojedinci osudili su ovakve stavove, a zbog činjenice da je sebe predstavljao kao nekoga ko tumači propise Islama, mnogi građani tražili su i reakciju Islamske zajednice u BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79