Oglasila se policija koja je kaznila firmu iz BiH sa preko 45.000 KM

Dva autobusa istog vlasnika koji saobraćaju između Austrije i BiH kažnjena su jučer u Hrvatskoj s 171 hiljadom kuna (oko 40 hiljada KM) zbog brojnih prekršaja.

Kako piše Index.hr prilikom obavljanja redovnog rada policijski su službenici Mobilne jedinice saobraćajne policije jučer oko 14:30 na autocesti A3 kod naplatnih kućica Ivanić-Grad zaustavili i kontrolirali dva autobusa istog prijevoznika, u vlasništvu 43-godišnjaka iz Austrije, koja su saobraćali na relaciji između BiH i Austrije, saopćila je danas policija.

Autobusima su upravljali navedeni vlasnik, 43-godišnjak iz Austrije, 67-godišnjak također iz Austrije i 43-godišnjak iz BiH, a nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da su počinili više težih prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu te iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Policija u Hrvatskoj zaustavila dva busa koja su išla iz BiH, kažnjeni su sa 45.000 KM

O navedenom su izviješteni djelatnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Službe za mobilne inspekcijske nadzore. Njihovim dolaskom je u zajedničkoj suradnji obavljen daljnji nadzor u kojem je utvrđeno:

  • da je 43-godišnjak iz Austrije, ujedno i vlasnik prijevozničke tvrtke počinio ukupno 10 prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu,
  • da su 67-godišnjak iz Austrije i 43-godišnjak iz BiH počinili tri prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu,
  • da je prijevoznik počinio dva prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Konkretno se radi o prijevozu bez korištenja digitalnih kartica, prekoračenju maksimalnog dnevnog vremena vožnje, nedovoljnoj dnevnoj stanki odnosno dnevnom i tjednom odmoru, prekoračenom svosedmičnom vremenu vožnje, neposjedovanju saobraćajnih dozvola za linijski prijevoz putnika u međunarodnom saobraćaju te neposjedovanju stručne osposobljenosti za prijevoz putnika tj. neposjedovanja koda 95.

Vozači kamiona koji odu iz BiH zarađuju i do 5.000 KM mjesečno

Za navedenih 15 prekršaja su im djelatnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izdali prekršajne naloge u kojima je izrečena sveukupna kazna od 171.000 kuna i 1.400 kuna troškova donošenja prekršajnih naloga. Temeljem članka 152. stavak 3. Prekršajnog zakona počinitelji su odmah platili dvije trećine izrečene novčane kazne.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79