Oglasili se advokati Fadila Novalića: Podržavaju akciju SIPA-e u VSTV-u

Oglasili se advokati Fadila Novalića: Podržavaju akciju SIPA-e u VSTV-u


Ova akcija je dio šire istrage protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, zbog sumnje u zloupotrebe pri dodjeli predmeta sudijama

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavili su s aktivnostima u okviru akcije “Kodeks” te su izvršili pretres prostorija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine. Prema saopćenju VSTV-a, pretres se odnosi na Sistem za automatsko upravljanje predmetima (CMS) koji se koristi za evidenciju predmeta u Sudu BiH. U saopćenju se ističe: “Pretres se odnosi isključivo na predmete Suda BiH i ne zahvata cjelokupan CMS sistem.” VSTV je također naglasio da se ove aktivnosti provode po nalogu Suda BiH.

Ova akcija je dio šire istrage protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, zbog sumnje u zloupotrebe pri dodjeli predmeta sudijama. No, u vezi s ovim događajima, oglasio se i Dr. Elmir Jahić, član advokatskog tima Fadila Novalića, koji je još 24. jula 2023. godine podnio krivičnu prijavu protiv bivše glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, Gordane Tadić.

Jahić je u svom saopćenju istakao da je prijava zasnovana na sumnjama u nezakonitosti u radu Tadić, koja je, prema njegovim riječima, “manipulirala ručnim izborom tužilaca prilikom dodjele predmeta”, što je direktno suprotno pravilima o automatskom odabiru putem CMS sistema. “Pravda i istrage ne mogu i ne smiju biti selektivne,” naglasio je Jahić, dodajući da je “Ustavni sud BiH potvrdio zloupotrebe gđe Tadić kroz ručni odabir tužilaca” i da je “kao rezultat tih nepravilnosti Tadić smijenjena s pozicije glavne tužiteljice”.

Jahić je u svom obraćanju javnosti zatražio da se “jednako provede istraga i izvrši pretres sistema TCMS, koji se koristi u Tužilaštvu BiH”, kako bi se osiguralo nepristrasno provođenje zakona. On je upozorio da “vladavina prava i pravna sigurnost u BiH ne smiju biti narušeni selektivnim provođenjem istraga”.

Završavajući svoje saopćenje, Jahić je istakao: “Kao član advokatskog tima gospodina Novalića, pozivam da se poštuje pravo na suđenje pred nepristrasnim sudom, i da istragu ne mogu provoditi tužioci za koje postoji osnov sumnje u nepristranost, što je potvrđeno i u disciplinskom postupku protiv gospođe Tadić.”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija