Oglasili se doktori Jovanović i Bejtović povodom smrti malene Džene

Podsjećanja radi, dvoipogodišnja Džena je, nažalost, preminula nakon komplikacija koje su nastale usljed operacije koja je obavljena u privatnoj klinici “Bejtović” u Sarajevu.

Ko je krivac od 6 ljekara za smrt malene Džene: “Nikoga od njih ne smatra glavnim krivcem”

Da stvar bude šokantnija, dr. Nina Jovanović, koja je liječila malenu Dženu u Kantonalnoj bolnici u Zenici, potvrdila je roditeljima da Džena mora na hitnu operaciju, ali nije bilo mjesta za Dženu u bolnici, te su se roditelji, u dogovoru sa doktoricom, odlučili za operaciju u privatnoj klinici u Sarajevu. Sama operacija je koštala 2.200 KM.

Amila i Muris jučer su podijelili svoju tugu i bol s nama, te su nam ispričali kroz šta su sve prošli, šta su im rekli doktori, te kakve informacije do sada imaju.

Ono čemu se nadaju, kako kažu, je to da će sve proći kako treba tokom obdukcije djeteta, te da se nadaju da će se sve uskoro završili kako bi se malenoj Dženi klanjala dženaza namaz.

Muris Gadžun: Niko me nije kontaktirao iz poliklinike Bejtović, sutra je dženaza Dženi

Source.ba portal danas je pokušao doći do komentara osoba koje veliki dio javnosti označava kao glavne krivce u cijeloj situaciji.

Prvo smo pozvali dr. Ninu Jovanović, kako bismo je pitali za komentar oko cijelog slučaja, odnosno kako bismo je upitali jedno obično ljudsko, ali u cijeloj priči, ključno pitanje, ili nekoliko njih:

– Zašto se nije oslobodilo mjesto malenoj Dženi u Kantonalnoj bolnici Zenica, ako je slučaj striktno bio hitan, te da li je uopće obavijestila bolnicu o tome?

– Zašto se, ako je već Zenica bila otpisana, djevojčica, u kontaktu sa kolegama iz Sarajeva, nije hitno prebacila na Dječiju hirurgiju KCUS-a, jer teško je vjerovati da bi neko odbio djevojčicu i njeno liječenje u takvom stanju hitnosti?

– Zašto je, na koncu, odlučila da roditelje preusmjeri na privatnu kliniku gdje ona radi, kako bi se djevojčica operisala za 2.600, odnosno 2.200 KM?

Dr. Jovanović se javila danas na poziv Source.ba portala, te je poručila sljedeće:

“Dok traje istraga ja ne mogu da dajem nikakve informacije, ali ću se rado odazvati kada prođe istraga na bilo kakve vaše upite, i dat ću izjavu. Sve dok traje istraga, ne želim da dajem bilo kakve izjave, kako ne bih remetila daljni tok istrage”, rekla je danas u kratkom razgovoru za Source portal dr. Nina Jovanović.

Potom smo pozvali i dr. Benjamina Bejtovića, vlasnika poliklinike “Bejtović” u kojoj se radila spomenuta operacija, a i od njega smo danas dobili sličan odgovor.

“Da vam kažem, istraga je u toku i ja, stvarno, nemam nikakav komentar. Ne želim ja da se bavim istragom”, rekao je kratko za Source portal dr. Bejtović.

Potom smo ga upitali o najavljenoj press konferenciji, koju je navodno najavio, ali nam je poručio:

“To su bile špekulacije. Dokle god traje istraga, nemam nikakvog komentara. Ja ću se poslije, vjerovatno, oglasiti”, rekao je danas za naš portal dr. Benjamin Bejtović.

Podsjećanja radi, Nermin Sarajlić, vještak sudske medicine, rekao je za portal “Avaza” da je završena obdukcija tijela dvoipogodišnje Džene Gadžun.

“Uzeti su dodatni uzorci i sada čekamo rezultate”, rekao je kratko za ovaj medij Sarajlić.

Obdukciju ja naredilo Tužilaštvo KS, a pokazat će tačan uzrok smrti djevojčice. Kako smo već istakli, porodica Gadžun čeka da se sve okonča, kako bi ispratili svoju djevojčicu na vječni počinak i kako bi joj se klanjala dženaza namaz.

Iz Tužilaštva KS su rekli da će nakon analize prikupljene medicinske dokumentacije, nalaza obdukcije, potrebnih vještačenja, analize izjava više osoba te drugih radnji dokazivanja koje se poduzimaju, utvrditi da li ima elemenata krivične odgovornosti vezano za liječenje i smrt djevojčice.

Inače, stotinjak građana protestovalo je prije dvije noći ispred ordinacije “Bejtović” u Sarajevu, u kojoj je operisana tragično preminula djevojčica. Operaciju je izvela doktorica Nina Jovanović iz ordinacije “Dr. Halimić”. Utvrđeno je da dr. Jovanović nije posjedovala privremenu licencu za dopunski rad niti licencu Ljekarske komore KS.

U cilju rasvjetljavanja slučaja proteklih dana su izvršeni inspekcijski nadzori u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji “Dr. Halimić”, Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola “Prim. dr. Suad Rožajac'” i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji “Bejtović”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79