Oglasili se iz EU: Pozdravljamo prihvatanje Deklaracije o nestalima od strane Beograda i Prištine

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell poručio je u utorak 2. maja, da Evropska unija pozdravlja prihvatanje Deklaracije o nestalima od strane Beograda i Prištine i dodao da očekuje da će strane postići opipljiv napredak u okončanju neriješenih slučajeva nestalih lica i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama.

“Rješavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza. To je također ključni faktor za pomirenje i poverenje među ljudima. Postalo je hitno obezbijediti da se proces identifikacije mjesta sahranjivanja završi što je prije moguće. Sjećanja blijede, a pojedince, mjesta i događaje je teže istražiti“, istakao je Borrell u saopštenju, piše Nova.rs.

On je ocijenio da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti danas „potvrdili važnost rješavanja sudbine preostalih nestalih lica, kako bi se zatvorila patnja njihovih najmilijih i podstakla trajno pomirenje i mir“.

“Obje strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice. Oni su odali priznanje za važan posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica, kojom predsjedava Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK). Kao znak njihove zajedničke rješenosti da obezbijede punu implementaciju svojih obaveza u oblasti nestalih lica, oni su usvojili Deklaraciju o nestalim licima“, navodi se u saopštenju Borrella.

Beograd i Priština su se također obavezali da će se dogovoriti o operativnim detaljima na sljedećem sastanku na nivou glavnih pregovarača, dodao je on.

Borrell je naveo i da će zajednički komitet za praćenje, kojim predsedava EU, nadgledati primjenu Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije i njegovog Aneksa o primjeni i da će redovno razmatrati postignuti napredak.

Od 6.065 slučajeva nestalih u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, 1.621 je ostalo neriješeno.

„Više od dvadeset godina kasnije, njihove porodice nastavljaju da žive u tuzi, ne znajući gdje se nalaze njihovi najmiliji. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih rođaka kao i društvo u cjelini“, poručio je Josep Borrell.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79