Oglasili se iz Suda BiH i otkrili zašto ipak nije uhapšen Fikret Abdić

Iz Suda BiH su rekli da predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, niti ima nadležnost za postupanje u ekstradicionim predmetima, niti je donosilac odluke, niti je bio, niti u skladu sa zakonskim ovlastima trebao biti upoznat s predmetom “Fikret Abdić”.

Kako su rekli, Sud Bosne i Hercegovine je zaprimio akt Interpola, kojim se Sud obavještava da je Republika Hrvatska raspisala potjernicu za Fikreomt Abdićem, zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela u toj zemlji.

“Interpol je svojim aktom sugerirao Sudu da je potraživana osoba državljanin Bosne i Hercegovine i, što je pravno relevantno, krivično djelo za koje se potražuje je iz 2001. godine. Međudržavni ugovor Bosne i Hercegovine i Hrvatske o izručenju svojih državljana iz 2012. godine ne primjenjuje se na krivična djela iz 2001. godine, a što i sam Interpol navodi”, kažu iz Suda BiH.

Dodali su da, shodno tome, a na osnovu načela ekonomičnosti, nadležni dežurni sudija nije naložio privođenje potraživanog lica.

“Načelo ekonomičnosti i efikasnosti nalaže opravdan utrošak resursa i vremena, pa u ovom slučaju nije bilo potrebe ni razloga za sudskim postupkom, kao ni za proizvođenjem troškova po osnovu tužbi zbog neopravdanog lišavanja slobode”, ističu iz Suda BiH.

Podsjećamo, Interpol u Zagrebu, na zahtjev hrvatskog pravosuđa, raspisao je crvenu potjernicu za Abdića zbog sumnje za krivično djelo prije 20 godina zbog zloupotrebe položaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79