Oglasili se sa sarajevskog aerodroma: Imamo sve dozvole, radovi neće ugroziti lokalno stanovništvo

Oglasili se sa sarajevskog aerodroma: Imamo sve dozvole, radovi neće ugroziti lokalno stanovništvo


Nakon što je gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić, iznio tvrdnje da je planirano produženje piste Međunarodnog aerodroma Sarajevo na teritoriju Republike Srpske, oglasili su se iz Aerodroma Sarajevo. Ćosić je pozvao entitetske institucije da spriječe produženje staze, dok je SNSD optužio načelnika Istočne Ilidže, Marinka Božovića, za izdaju teritorija RS-a.

Iz Aerodroma Sarajevo su, u odgovoru na upit Klix.ba, naglasili da posjeduju sve potrebne dozvole relevantnih institucija za izvođenje radova na postavljanju perimetarske ograde u zoni jugoistočno od lokalizera. Također su istakli da je predmetno zemljište u njihovom vlasništvu te da su radovi obavljeni u skladu s pravosnažnim odobrenjem za građenje izdatim od nadležnih organa Federacije Bosne i Hercegovine.

“Radimo po pravosnažnom odobrenju za građenje, izdatom od nadležnih organa Federacije Bosne i Hercegovine na predmetnom zemljištu, koje je otkupljeno prije rata i koje je bez dileme vlasništvo Međunarodnog aerodroma Sarajevo,” naveli su iz Aerodroma.

Također su pojasnili da je perimetarska ograda, koja se gradi, ujedno i državna granica na kojoj se mogu obavljati sve potrebne privredne djelatnosti za poslovanje Aerodroma Sarajevo, ali i lokalne zajednice. Ovo je, kako navode, ključan razvojni projekat od velike važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

“Benefite će imati ekonomija, privreda i turizam, a Međunarodni aerodrom Sarajevo je generator razvoja većine privrednih grana. Izgradnja perimetarske ograde je preduslov za realizaciju projekta produženja poletno-sletne staze, što će omogućiti još bolju povezanost i širenje mreže destinacija iz Sarajeva,” dodali su.

Stanovnici ulice Vasilija Grđića u Istočnoj Ilidži prošle sedmice su protestovali zbog planiranog zatvaranja ulice, koje je dio projekta produženja staze. Međutim, iz Aerodroma Sarajevo uvjeravaju da lokalno stanovništvo neće biti ugroženo.

“Važno je istaći da radovi ni u jednom trenutku neće ugroziti lokalno stanovništvo jer je briga o lokalnoj zajednici naš prioritet, niti će im se onemogućiti prilaz njihovim privatnim posjedima. Potpuno zatvaranje ulice Vasilija Grđića bit će realizovano po završetku svih radova i okončanja pokrenutih postupaka,” kazali su.

Na kraju su zahvalili lokalnoj zajednici na podršci i razumijevanju, naglasivši važnost ovog projekta za prosperitet cijele Bosne i Hercegovine. Podsjetili su da je plan produženja staze sa 2.600 na 3.050 metara, čime će se omogućiti slijetanje širokotrupnih aviona na sarajevski aerodrom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija