Oglasili se vijećnici iz Tuzle koje je SDA izbacila iz stranke: Salko Zildžić “samovolja” nam je prijetio, požurio da “očisti” sve kadrove

Vijećnici Gradskog odbora SDA Tuzla koji su izbačeni iz stranke jer su imali svoj stav, Nusret Muminović, Ćerim Rastoder, Medina Lolić i Šefik Husić uputili su javnosti saopćenje kojim su pojasnili o čemu je riječ.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Uvaženi,

Na hitnoj telefonskoj sjednici (jer drugih nema) Salko Zildžić je Odlukom poslušnih (jer je neposlušne ranije samovoljno isključio) članova IO predvođenim Zijahom Rifatbegovićem (njegovim mentorom i ambiciozno bolesnom osobom) donio Odluku o našem isključenju iz SDA – pozivajući se na kršenje Statuta SDA sa akcentom na ukidanje sredstava UG „Novi Horizont“ što nije tačno već je istina da smo tom i drugim udruženjima sličnog karaktera dali glas za povećanje sredstava iz budžeta.

Sramotna poruka Salke Zildžića, predsjednika SDA Tuzla: Anonimni anesteziolozi

Mi smo kao tim zahvaljujući radu na terenu i volji građana (uprkos pokušaju vrha SDA Tuzla da falsifikuje rezultate), iako smo neposredno pred izbore (osim Šefika Husića) primljeni u stranku uspjeli osvojiti vijećničke mandate. Međutim, ta činjenica se nikako nije svidjela Salki i njemu odanim kadrovima. Nezadovoljstvo je bilo izraženo u toj mjeri da nam niko ni službeno niti privatno nije čestitao ulazak u Gradsko vijeće Tuzla. Naravno, ovo se ne odnosi na „obične“ članove koji su nam povjerili svoje glasove i koji su jako nezadovoljni sa „Saklinom samovoljom“ međutim, iz straha ili drugih ucjena trpe, odnosno masovno napuštaju stranku.

Prvo naše viđenje sa Salkom desilo se par dana pred Konstiuirajuću sjednicu Gradskog vijeća – kada nas je pozvao sa ciljem da nam saopšti da je odlučio Zijaha Rifatbegovića (suprotno Čl. 135 Statuta SDA) i mimo volje nas ostala četiri vijećnika imenovati za Predsjednika kluba. Naravno, nas četiri od pet vijećnika nismo podržali tu Odluku.

Dana 18. 01. 2021. dodine sa dva akta (Problemi i Prijedlozi) obratili smo se Gradskom i Kantonalnom odboru SDA kako bi se stanje prevazišlo. U oba ta akta naglasili smo neophodnost detaljne analize izbornog kraha i rješavanje pitanja Kluba vijećnika. Međutim, na opće iznenađenje niko nas do sada od organa stranke bilo kojeg nivoa nije pozvao na razgovor i pokušao iznaći rješenje za nastalu situaciju. Za svo to vrijeme Zijah Rifatbegović se predstavljao Predsjednikom kluba (iako to nije) i redovno za to dobijao benifite. Mi smo u skladu sa moralom i voljom građana glasali kako nam je etika u tom momentu nalagala. Nismo bili dio većine koju predvodi SDP. Ali, treba naglasiti da je Salko pri formiranju većine u više navrata „tražio da SDA uđe u većinu sa SDP-om“. Njegov vrli mentor i kućni prijatelj Rifatbegović je išao čak i dalje tražeći da bez obzira što je Bošnjak obnaša funkciju Predsjedavajućeg gradskog vijeća – koja po zakonu pripada vijećniku iz drugih konstitutivnih naroda.

Salko samovolja je za svo ovo vrijeme kontinuirano prijetio da će „četiri vijećnika“ koja nisu po njegovoj volji izbaciti iz stranke. Još žešći mobing i svojevrsnu hajku vršio je prema onim članovima stranke koji su „nama“ dali glasove. Prijetio je i pozivao predsjednike mjesnih ogranaka i sve njihove kadrovske prijedloge apriori odbijao. Istovremeno je širio krug besprijekorno lojalnih ali nekapacitiranih kadrova.

Očigledno da je Salko samovolja požurio da očisti sve kadrove koji misle „svojom glavom“ i pripremi teren za novi Kompezacijski mandat u 2022. godini.

Mi se planiramo žaliti na Salkine odluke o isključenju Etičkom odboru SDA (Čl. 25 stav 4.). Za to vrijeme u Gradskom vijeću Tuzla djelovat ćemo kao klub neovisnih vijećnika. No, bez obzira kakva odluka Etičkog odbora bilanaš povratak u stranku bit će isključivo pod uvjetom da se Salko samovolja ukloni sa položaja – jer vrijeme je pokazalo da sa njim nema saradnje. Žao nam je, ali njegovo ostajanje na na toj poziciji vodi gašenju stranke u Tuzli, što je možda nekom i cilj – navedeno je u saopćenju.

Salko Zildžić: Neka Ćudić plati porez državi, pa neka onda dijeli lekcije


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79