Oglasilo se udruženje za zaštitu porodilja i trudnica: “Kako ovakvi nasilnici smiju raditi sa pacijenticama”?

Oglasilo se udruženje za zaštitu porodilja i trudnica: “Kako ovakvi nasilnici smiju raditi sa pacijenticama”?


cNa osnovu svjedočenja tri pacijentice koje su dale TV Aljazeera Balkans, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-Dobojskog kantona je formiralo predmet u slučaju koji se tiče načelnika Odeljenja za humanu reprodukciju Kantonalne bolnice Zenica Ermina Čehića, kojeg pojedine pacijentice optužuju za neprimjeren pregled kod njega uslijed apliciranja za finansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje iz budžeta. Udruženje „BABY STEPS“ čiji su ciljevi briga o pravima roditelja, budućih roditelja i djece, oglasili su se povodom ovog slučaja.

Nakon 52 krivične prijave za korupciju i nasilje na porodu novi užas, se*sualno uznemiravanje tokom pregleda na ginekologiji? “Ima li iko da nas zaštiti?”

“Nakon medijskih objava o se*sualnom uznemiravanju tokom ginekoloških pregleda u Kantonalnoj bolnici Zenica, ne možemo ne reagovati i ponovo upozoriti na stanje u našim bolnicama. Sva naša istraživanja, inicijative, sastanci i prijedlozi nisu motivisali, a ni sam Brisel nije natjerao odgovorne da podzumu akcije kako bismo spriječili nasilje nad trudnicama i porodiljama koje se dešava u bolnicama širom BiH.

Ova strašna iskustva, koja osim verbalnog, emocionalnog i fizičkog, svjedoče i se*sualnom nasilju, su posljednji alarm za naše društvo! Posljednji poziv za spas bilo kakvog digniteta cijelog društva, a zdravstvene profesije naročito.

Da li još ima iko ko negira da se u našim porodilištima dešava nasilje nad ženama? Da li još uvijek možemo šutiti i dopustiti da nam one koje najviše trebaju zaštitu budu zlostavljane u ordinacijama, često uz uslovljavanje saglasnostima od strane onih kojima je data moć da uslovljavaju i zlostavljaju? Da li iko dovodi u pitanje ponašanje doktora prema pacijenticama?

Da li postoji ijedan doktor koji će osuditi ovako ponašanje/zlostavljanje ili će šutnjom i dalje štiti „kolegu“? Ili ćemo se i dalje pravdati kako žalbi nema? Šta je ovo ako nije žalba – poziv u pomoć? Žene javno svjedoče nasilju koje su prošle. Zar nije konačno vrijeme da se nasilnici kazne! Gdje su istrage i sankcije? Gdje su oduzimanja licenci i disciplinski postupci? Gdje su otkazi? Kako ovakvi nasilnici smiju raditi i sat više sa pacijenticama?”, naveli su u saopštenju.

Pozvali su su na odgovornost sve aktere, od bolnica, struke, istražnih organa do političkih zvaničnika, da odmah poduzmu aktivnosti zabrane nasilja nad ženama i sankcionisanja odgovornih.

“Ako sada ne kažemo dosta, šta nas tek čeka sutra? Hoće li nas i iznenaditi novi horori u porodilištima? Hoćemo li i to opravdati malim platama, običajnim pravom ili izostankom prijave? Hoće li akušersko nasilje dosegnuti nivo oduzimanja, umjesto spašavanja života u porodilištima? Ili već jeste?”, dodaje se.

Iz Udruženje Baby steps podsjećaju da su podnešene krivične prijave Tužilaštvu ZDK sa imenima i prezimenima doktora i medicinskog osoblja koje se dovodi u vezu sa nehumanim, protivzakonitim, koruptivnim i neetičkim odnosom prema porodiljama, često sa bolnim i tragičnim ishodima.

Prijave njih 52, bile su kulminacija aktivnosti Udruženja Baby Steps, nedostajući okidač kad se govori o suzbijanju korupcije zato što nadležne institucije često kažu da im nedostaju prijave.

“Sad smo i to upotpunili, očekujemo dalje reakcije. Skrećemo pažnju javnosti na sankcioniranje počinilaca, kao najbolji metod promjene ponašanja. Želimo promjenu ponašanja u našem društvu prema porodiljama, prvenstveno u porodilištima.” poručili su.

Dok čekamo istragu i sankcije, svaki dan se dešavaju novi slučajevi koji užasavaju I uznemiruju javnost. Ima li kraja, pitali su.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija