Oglasio se Dodik o povlačenju zakona o NVO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) oglasio se nakon povlačenja kontroverznog zakona koji bi uspostavio registar neprofitnih organizacija, nazivanog i zakonom o stranim agentima.

Dodik tvrdi da je zakon u potpunosti usklađen sa zakonom Sjedinjenih Američkih Država i da je čak blaži po formi i određenim normama.

Međutim, zbog prigovora koji se odnose na evropske norme i opredjeljenje RS-a ka evropskom putu, zakon je povučen radi dodatne usklađenosti s evropskom pravnom praksom.

– Međutim, vidljivi su određeni prigovori, a tiču se evropskih normi, a pošto je RS opredijeljena evropskom putu, dogovorili smo da ovaj povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju pojedine evropske države kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom, naglasio je.

Dodik je najavio da će nakon usaglašavanja zakon ponovo biti upućen u skupštinsku proceduru.

Važno je napomenuti da su Evropska unija, SAD i brojne međunarodne organizacije protiv ovog zakona, smatrajući da predstavlja antidemokratsku praksu karakterističnu za autoritarne režime poput Rusije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79