Oglasio se Dodik o povlačenju zakona o NVO

Oglasio se Dodik o povlačenju zakona o NVO


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) oglasio se nakon povlačenja kontroverznog zakona koji bi uspostavio registar neprofitnih organizacija, nazivanog i zakonom o stranim agentima.

Dodik tvrdi da je zakon u potpunosti usklađen sa zakonom Sjedinjenih Američkih Država i da je čak blaži po formi i određenim normama.

Međutim, zbog prigovora koji se odnose na evropske norme i opredjeljenje RS-a ka evropskom putu, zakon je povučen radi dodatne usklađenosti s evropskom pravnom praksom.

– Međutim, vidljivi su određeni prigovori, a tiču se evropskih normi, a pošto je RS opredijeljena evropskom putu, dogovorili smo da ovaj povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju pojedine evropske države kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom, naglasio je.

Dodik je najavio da će nakon usaglašavanja zakon ponovo biti upućen u skupštinsku proceduru.

Važno je napomenuti da su Evropska unija, SAD i brojne međunarodne organizacije protiv ovog zakona, smatrajući da predstavlja antidemokratsku praksu karakterističnu za autoritarne režime poput Rusije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija