Oglasio se Lagumdžija nakon burnih reakcija iz RS-a

Ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija oglasio se nakon žestokih reakcija političara iz RS-a povodom njegovog poteza da podrži izjavu u Ujedinjenim nacijama kojom se Rusija poziva da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine.

“Nema mira bez države Palestine u miru sa Izraelom – stoji u izjavi EU zemalja članica kojoj se pridruzila Bosna i Hercegovina na Savjetu Bezbjednosti UN o stanju na Bliskom Istoku i Palestini što ponovo govori o usklađenosti nase spoljne politike sa EU”, poručio je Lagumdžija.

Ova izjava stiže nakon niza reakcija, među kojima je i članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koja je zatražila od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da hitno i bez odlaganja, u što kraćem roku, dostavi informacije o okolnostima koje su prethodile postupku ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije.

U zahtjevu se navodi da je Lagumdžija potpisao zajedničku izjavu bez ovlaštenja i saglasnosti članova Predsjedništva BiH kao nadležnog organa za vođenje vanjske politike.

Jedino Srbija i Rusija nisu podržale ovaj dokument koji se prekjučer našao na glasanju na sjednici UN-a. Zbog toga je BiH jučer dobila pohvalu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koja je kazala da smo konačno usaglasili vanjsku politiku sa EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79