Oglasio se MMF: Bankrot Rusije je moguć

Međunarodni monetarni fond više ne smatra nemogućim da Rusija prestane plaćati svoje dugove, ali to ne bi trebalo izazvati globalnu financijsku krizu.

– Više ne smatramo da je ruski prestanak plaćanja nevjerojatan – rekla je čelnica MMF-a Kristalina Georgijeva u intervjuu za američku televizijsku kuću CBS danas.

Dodala je da je zbog sankcija uvedenih kao rezultat invazije na Ukrajinu, Rusija sada u opasnosti od ulaska u duboku recesiju, prenosi dpa.

– Devalvacija nacionalne valute, rublje, već je značajno umanjila kupovnu moć ruskog stanovništva – kazala je Georgijeva.
Neispunjavanje obaveza

Međunarodne devizne rezerve ruske središnje banke uglavnom su blokirane kao rezultat sankcija, što Rusiji otežava stabilizaciju tečaja rublje.

– Rusija ima novac za servisiranje svog duga, ali ne može mu pristupiti. Osim toga, servisiranje državnog duga u stranim valutama poput američkih dolara ili eura postalo je sve kompliciranije – rekla je Georgijeva.

Upitana bi li takvo neispunjavanje obaveza moglo izazvati financijsku krizu širom svijeta, odgovorila je za sada ne.

– Ukupna izloženost banaka u Rusiji iznosila je oko 120 milijardi dolara, iznos koji, iako nije beznačajan, nije sistemski relevantan – rekla je Georgijeva, prenosi Reuters.

Umanjiti prognozu

Georgijeva je prošlog tjedna rekla da će MMF umanjiti prethodnu prognozu za globalni gospodarski rast od 4.4 posto u 2022. kao rezultat rata, ali je rekla da je ukupan smjer i dalje pozitivan.

Ona je za CBS kazala da je rast ostao snažan u zemljama poput Sjedinjenih Država koje su se brzo oporavile od pandemije koronavirusa.

– Uticaj bi bio najozbiljniji u smislu povećanja cijena roba i inflacije, što bi potencijalno moglo dovesti do gladi i nesigurnosti opskrbe hranom u dijelovima Afrike – rekla je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79