Oglasio se SDA: Pristajanjem na nove gasovode, Trojka predaje energetsku stabilnost BiH u ruke Dodika i Čovića

Oglasio se SDA: Pristajanjem na nove gasovode, Trojka predaje energetsku stabilnost BiH u ruke Dodika i Čovića


Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se danas povodom projekata izgradnje plinovoda Istočna i Južna interkonekcija koje će biti na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.

“Pristanak Trojke na zahtjeve SNSD-a i HDZ-a o izgradnji novih gasovoda Istočna i Južna interkonekcija, i to na način koji odgovara ovim strankama, je prepuštanje monopola Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću nad regulisanjem dotoka i cijene gasa građanima Bosne i Hercegovine, naročito u onim sredinama koje su najveći potrošači i u kojima su Bošnjaci dominantna većina”, naveli su iz SDA.

Smatraju da pristanak na realizaciju projekata kroz entitetska i kantonalna preduzeća predstavlja i potpunu degradaciju države Bosne i Hercegovine i kršenje njenih međunarodnih obaveza.

“To bi također značilo da će, uz ovisnost o Rusiji, BiH biti ovisna i o volji SNSD-a i HDZ-a. Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, koji je danas ponovo kapitulirao pred Dodikovim zahtjevima, ima pravo da sebe, svoju stranku i partnere ponižava stalnim ustupcima i odlascima na noge predsjedniku entiteta RS, ali nema pravo da stavlja energetsku stabilnost države Bosne i Hercegovine u ruke šefova SNSD-a i HDZ-a”, dodali su iz SDA.

Izgradnja gasovoda Nova istočna interkonekcija, bez usvajanja zakona o gasu BiH i formiranja državnog regulatora, bi u praksi značila da će dotok i cijene gasa do krajnjih potrošača u FBiH kontrolisati isključivo entitetski regulator pod Dodikovom kontrolom, a da će povrat investicije kroz uvećanu transportnu tarifu plaćati Bošnjaci u FBiH.

“Realizacija tog projekta, uz pristanak na zahtjeve HDZ-a da projekat ‘Južne plinske interkonekcije’ realizuje preduzeće Zapadnohercegovačkog kantona, a ne BH Gas, daju Dodiku i Čoviću mogućnost da ucjenjuju Bošnjake kontrolisanjem dotoka gasa i određivanjem njegove cijene.

Očigledno je da su i zvaničnici Trojke svjesni pogubnosti pristajanja na SNSD-ove i HDZ-ove zahtjeve, s obzirom da su tražili odgodu glasanja o ovim projektima do formiranja Vlade FBiH kako im opravdani gnjev javnosti ne bi poremetio planove”, zaključili su.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija