Oglasio se Zelenski nakon trijumfa na Eurosongu: Sljedeće godine ćemo biti domaćini, zvuk pobjede nije daleko

 

Ukrajinski Kalush Orchestra pobijedio je na sinoćnjem finalu Eurosonga u Italiji sa svojom pesmom “Stefania”, zahvaljujući talasu podrške javnosti koji je doprinio emotivnoj pobjedi koju je pozdravio i predsjednik zemlje Volodimir Zelenski.
Otpjevana na ukrajinskom jeziku, pobjednička pjesma spojila je rep sa tradicionalnom narodnom muzikom i predstavljala je priznanje majci frontmena benda Oleha Psiuka.

Kladionice su grupu predstavile jasnim favoritom za godišnje takmičenje, koje obično privlači oko 200 miliona gledalaca, dijelom na osnovu popularnih simpatija prema Ukrajini nakon ruske invazije u februaru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski brzo je čestitao na pobjedi.

“Naša hrabrost impresionira svijet, naša muzika osvaja Evropu! Sljedeće godine Ukrajina će biti domaćin takmičenja za pjesmu Evrovizije”, rekao je on u online poruci.

Pobjednici će tradicionalno biti domaćini manifestacije sljedeće godine.

“Zahvaljujem se Kalush Orchestru na ovoj pobjedi i svima koji su nam dali svoje glasove! Siguran sam da zvuk pobjede u borbi s neprijateljem nije daleko”, dodao je on.

Ukrajina je bila na četvrtom mjestu na osnovu glasanja žirija, ali je odnijela pobjedu uz vodeću prednost u glasanju gledalaca. Britanac Sam Ryder završio je drugi, dok je Chanel iz Španije završila treća.

To je treći put da Ukrajina pobjeđuje na godišnjem takmičenju.

Frontmen benda je na kraju nastupa uputio molbu za grad Mariupolj i fabriku Azovstal.

“Molim vas, pomozite Ukrajini, Mariupolju. Pomozite Azovstalu odmah”, viknuo je Psiuk s bine.

Evropska radiodifuzna unija, koja organizuje takmičenje, saopštila je da neće biti preduzeta nikakva akcija protiv benda zbog korištenja bine za davanje izjave.

“Razumijemo duboka osjećanja oko Ukrajine u ovom trenutku i vjerujemo da su komentari orkestra i drugih umjetnika koji izražavaju podršku ukrajinskom narodu humanitarne, a ne političke prirode”, navodi se u saopćenju EBU-a.

Predstavnici Ukrajine na Eurosongu: Naša pjesma nije pobijedila samo zbog političke situacije

 

Nakon završetka finalne emisije ovogodišnjeg Eurosonga održana je press konferencija na kojoj su se obratili pobjednici – članovi ukrajinske grupe Kalush Orchestra te poručili da politika nije jedini razlog njihove pobjede.

Ukrajinski predstavnici osvojili su ukupno 631 bod, a od publike su dobili ogromnih 439 bodova. Kladionice su im od samog početka predviđale visoku poziciju, što se na kraju i ostvarilo.

Na press konferenciji koja je održana nakon finala, novinari su ih upitali da li smatraju da su pobijedili zahvaljujući trenutnoj političkoj situaciju u kojoj se njihova zemlja nalazi.

“Naša pjesma je bila jako slušana i prije nego je Rusija napala Ukrajinu. Svakako, pobjeda je vrlo značajna za Ukrajinu ove godine zbog svega što nam se dešava”, poručili su.

Dodali su i da još uvijek nisu dobili poziv od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji se oglasio na društvenim mrežama poručivši da će ugostiti Eurosong u obnovljenom Mariupolju.

Sličnu poruku imali su i članovi grupe: “On je zauzet. Ali, bit ćemo sretni da sljedeće godine ugostimo Evropu u novoj, sretnoj Ukrajini”, rekli su oni.

Kalush Orchestra je nazvana po ukrajinskom gradu, a pobjednička pjesma “Stefania” je posvećena majci pjevača grupe, ali i svim drugim majkama te govori o njihovim izazovima u današnjem svijetu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79