Ogorčeni radnici progovorili: Ovo je baša priča i prava istina o Binasu

Ogorčeni radnici progovorili: Ovo je baša priča i prava istina o Binasu


Radnici Binasa: Naša priča i prava istina o Binasu

Mi grupa radnika firme Binas koji se ne slažemo sa samozvanim sindikatom u fabrici Binas želimo da iskažemo protivljenje aktivnostima i radu sindikata te želimo dati i svoju priču.

Zbog agresivnih metoda i nasilnog ponašanja moramo se obratiti anonimno ovim putem. Istine radi i radi pravog informisanja čitatelja vašeg portala potrebno je reći da situacija u kojoj smo sada, a to je da nemamo dvije plate i doprinose od 2019. godine, teška za nas i nije prvi put da nam se ovo dešava.

Vlada FBiH i SDA uništili nekadašnjeg giganta namjenske industrije iz Bugojna

Goru situaciju smo imali za vrijeme mandata Adema Huskića kada osam mjeseci nismo imali plate niti doprinose, bili smo kod kuća na čekanju i bez obzira na sve to nismo štrajkovali.

Zahvaljujući kreditima i podršci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu oko 10 miliona KM, 2016. godine smo uspjeli stati na noge. Direktor Adem Huskić je pokazao sposobnost vođenja u momentu kada je dobio poticaj, ali isto tako mi radnici znamo da on poprilično obezbijedio sebe i svoju porodicu, pa je u vrijeme svog mandata kupio sinu fabriku, koju samo ograda dijeli od Binasa, opremio je kupujući mašine iz i preko Binasa, te pravio razne poslovne aranžmane sa sinom za što je i krivično odgovarao.

Primio je veliki broj radnika između ostalih i aktuelne sindikalce koji su dobrim dijelom bili i posebno nagrađivani.

Upravo iz tih razloga mi radnici znamo kako su ti sindikalisti u doba Adema Huskića odnosili prema nama znamo i šta se krije iza ovih njihovih nasrtaja na fabriku.

Slažemo se da je potrebno smijeniti upravu jer se pokazala nesposobnim, ali se ne slažemo sa sindikalistima što nisu prihvatili prijedlog nadzornog odbora da mi predložimo ljude, između sebe, da vode fabriku jer za nas je najveći interes i najbitnije je da fabrika ostane i da mi možemo raditi u korist svojih porodica.

Vidimo da je aktuelni sindikat ne radi ništa da spriječi stečaj.

Žalosno je i to da predsjednik kantonalnog odbora SDP-a SBK Nijaz Helez, federalni poslanik u Parlamentu FBiH nalazi na spisku i jedan je od tužitelja firme koji traži stečaj, a već je nekoliko tužbi do sada i naplatio. Licemjerna je ta politika na jednoj strani se daje podrška, a na drugoj strani se traži stečaj.

Politika premijera SDA nije dobronamjerna jer je trebalo Binasu pomoći sa dodatnim sredstvima kako je i obećao kada je bio u posjeti kod nas.
Također i ministar SBB-a bio je gluh kada je trebalo omogućiti da Pretis koji nama duguje novac za plate bude isplaćen. Kao ministar trebao nam je dati podršku.

Mi radnici smo očajni i zabrinuti jer na jednoj strani želimo sačuvati firmu, a na drugoj strani vidimo da samozvani sindikat stao u funkciju politika Melez-Sindikat-Huskić.

Mi smo sigurni da ko god dođe na poziciju direktora i uprave u ovim okolnostima sa blokadom sindikata, ukoliko ne bude iskrene podrške resornog ministra Đindića i Vlade FBiH teško da će opstati.

Mi koji smo dali svoj život u ratu i poslije rata na očuvanju fabrike nećemo dopustiti niti jednoj politici niti ovom sindikatu da ugrozi ono što su naši djedovi, očevi i mi pravili.

Obraćamo se Vladi FBiH za pomoć da pomogne u stabilizaciji i napretku ove firme. Nažalost Binas je do sada bio „zlatna koka“ za pojedine, pa i za Adema Huskića.

Imamo i dokaze za to. – izjavili su ogorčeni radnici za portal Crna-Hronika

POGLEDAJ GALERIJU

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija