Ogrešević: Nijemo posmatrate dok Dodik pravi posljednji korak ka proglašenju nezavisnosti RS-a

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Nermin Ogrešević komentarisao je današnju vanrednu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se razmatra odluka o neprovođenju odluka ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Njegov post prenosimo u cjelosti.

Dotjera Dodik cara do duvara. I to dok ga nijemo posmatraju bošnjački predstavnici u vlasti, bh. pravosuđe, visoki predstavnik i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Da nije zabrinjavajuće možda bi bilo i smiješno. Ali odavno ništa nije smiješno u Bosni i Hercegovini, posebno od trenutka kad su Milorad Dodik i Dragan Čović izabrali podobne u Bošnjaka (muslimana, kako ih Dodik zove) da s njima prave vlast.

U isto vrijeme dok predstavnici Trojke u vlasti pričaju o saradnji i kompromisima, Dodik je pokrenuo dosad najveći udar na državu i pravi jedan od posljednjih koraka ka proglašenju nezavisnosti bh. entiteta Republika Srpska.

Dok lideri Trojke iz udobnih fotelja dijele preostali plijen ili bolje reči podanički ispunjavaju Dodiku i Čoviću želje i daju im pozicije iz bošnjačke kvote, predsjednik bh. entiteta RS odlučio je pokušati srušiti i posljednju branu za njegove secesionističke namjere: Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Ukoliko se zaista usudi donijeti zakon kojim će zabraniti provedbu odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji bh. entiteta RS, bit će to početak anarhije, gdje će se dovesti u pitanje rad i skoro svih ostalih državnih agencija u Republici Srpskoj, pa i Tužilaštva BiH i SIPA-e.

Je li to faktičko priznavanje nezavisnosti RS?

Visoki predstavnik, međunarodna zajednica, a posebno bošnjački predstavnici u vlasti, koalicioni partneri Milorada Dodika, dužni su to objasniti građanima. Jer, njihova šutnja (uz poneko isprazno saopćenje) ih ne abolira od Dodikovih secesionističkih poteza.

Naprotiv, čini ih Dodikovim saučesnicima”, napisao je Ogrešević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79