Ogrešević prevaren: SDA je poslala ružnu poruku, varanjem i laganjem ne možemo do jedinstva

U Mostaru je izabrana nova Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) koju će činiti HDZ, SDA i SDP. Predsjedavajuća Vlade je Marija Buhač iz HDZ-a.

SDA je pokušala ubaciti NES u vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, čemu se protivio SDP. Iz NES-a su očekivali insistiranje svog partnera i obećanja SDA da će su partneri na svim nivoima, ali do toga nije došlo.

Nakon ozvaničenja da NES neće činiti novu vlast u HNK, oglasio se i predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

Tvrdi da ga je SDA slagala.

“Varanjem i laganjem partnera prilikom uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, SDA je poslala ružnu poruku svim zagovornicima formiranja probosanskog bloka.

Priča o probosanskom bloku, a što priželjkuje veliki dio bh. javnosti, ne može se graditi na neprincipijelnim osnovama. Ne možemo se lagati i varati, a SDA je na primjeru HNK pokazala da se nije odmakla od tog svog pristupa.

Ako nismo spremni da se borimo za naše stavove i gradimo naš kredibilitet na način da ako je to potrebno da budemo i u opoziciji, onda postajemo neuvjerljivi i pokazujemo slabost kod onih koji nam nisu baš naklonjeni.

Upravo u HNK smo mogli pokazati čvrstinu tog probosanskog bloka. Baš onako kako su to uradili NES i SBiH odbijanjem da budu dio državne i federalne vlasti, držeći se svojih principa.

Kapitulacija SDA u HNK je poruka i onima koji su nas poticali na okupljanje.

Prije svega, mi moramo znati oko čega se okupljamo i na koji osnovama. Moramo biti spremni na iskren odnos, principijelnost, dosljednost, istrajnost. Upravo to je NES BiH pokazao ne samo principijelnim odbijanjem da bude dio državne i federalne vlasti, nego i svojevremenim odbijanjem poziva SDP-a za učešće u vlasti u HNK.

Što se NES-a tiče, nema daljih pregovora, ni po dubini ni po širini, sa SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ovim jednostranim pristupom, SDA je prekinula pregovore i jasno kazala da je njihov partner SDP i HDZ. NES više nije partner SDA u HNK. Sa lažovima i prevarantima nema pregovora.

Bez obzira na sve, NES će i dalje ostati vjeran državi Bosni i Hercegovini i vodit će iskrenu i državotvornu politiku”, napisao je Ogrešević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79