OHR odgovara na prijetnje odcjepljenja RS-a: Entiteti nemaju pravo na odcjepljenje

Naime, izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je putem javnog servisa RS-a najavio mogućnost odcjepljenja ukoliko visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, nametne odluku o državnoj imovini, OHR (Ured visokog predstavnika) ističe da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zajamčeni Daytonskim sporazumom, Ustavom BiH i međunarodnim pravom.

Iz OHR-a poručuju da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje i da postoje samo po osnovu Ustava BiH.

“Ovo je stalna i nedvosmislena pozicija Vijeća za implementaciju mira”, ističu iz OHR-a, dodajući da međunarodna zajednica zadržava instrumente, uključujući visokog predstavnika, za podršku principima Daytonskog sporazuma, javlja BHRT.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira naglašava potrebu pronalaženja prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine, što je jedan od ciljeva Agende 5+2. Visoki predstavnik Christian Schmidt i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i dalje su, prema njihovim riječima, opredijeljeni pružati podršku inkluzivnom političkom procesu unutar kojeg bi se postigao navedeni cilj.

U konačnici, iz OHR-a apeliraju na političare u Bosni i Hercegovini da se fokusiraju na pronalaženje rješenja umjesto stvaranja problema, naglašavajući da bi politički lideri trebali doprinijeti procesu europskih integracija umjesto da ga ugrožavaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79