Postavlja se pitanje: “Zašto su rudari radili na neradni dan?”

Spasioci više od 24 sata tragaju za nestalim rudarom u jamj rudnika lignita Mramor kod Tuzle koji je ostao zaglavljen u jami – piše Crna-Hronika.

U akciju spašavanja uključili su se i rudari kako bi što prije pronašli svog kolegu. Mjesto nesreće nalazi se na 170 metara pod zemljom, a spasioci su uspjeli pronaći jedino dio bušilice koju je koristio nesretni rudar.

Nesreća u rudniku Mramor se dogodila u jučer pred kraj treće smjene, kada se obrušila zemlja, pod kojom je ostao zatrpan jedan rudar, koji je prvi kopač u jami.

I dalje se traga za nesretnim rudarom: Na mjestu gdje je posljednji put viđen nije pronađen

Brojne spasilačke službe mijenjaju se kako bi što prije došli do rudara. Ukoliko budu otežani uslovi, spašavanje može trajati danima.

Postavlja se pitanje kako je došlo do nesreće i zašto su rudari bili za neradni dan u rudniku?

Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine objavilo je da su za Prvi maj – Međunarodni praznik rada, neradni dani 1. i 2. maj. “S obzirom da Prvi maj 2024. godine pada u srijedu, obavještavamo javnost da će neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine biti srijeda, 1. maj/svibanj te četvrtak, 2. maj/svibanj 2024. godine.”

Zašto su rudari radili na neradni dan, zašto je uprava rudnika “digla” treću smjenu da idu u rudnik?

Nažalost ovo nije prva nesreća koja se desila na neradni dan u Bosni i Hercegovini.

Prije 34 godine dogodila velika nesreća te u kojoj je stradalo 180 rudara, godinama upozoravaju na nesigurne radne uvjete.

“Naši vapaji su godinama isti. Radi se o skučenom prostoru. Vjerujem da niti jedna rudar ne bi išao kući kako bi pomogli. No, samo određena ekipa može, kako bi svi bili sigurni”, – izjavio je Predsjednik Sindikata Rudnika lignita Mramor Senad Sejdić

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79