Okerić: Nema više štele i namještanja konkursa – vratili smo struku u policiju KS

Okerić: Nema više štele i namještanja konkursa – vratili smo struku u policiju KS


Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elvedin Okerić, istakao je da su kroz nove zakonske izmjene i transparentne procese vraćeni struka i motiv mladim ljudima da apliciraju na konkursima za policiju u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku sa dekanom Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Jasminom Ahićem, Okerić je naglasio značaj struke u policijskim strukturama.

Dekan Ahić je istakao da se interes mladih za studiranje na ovom fakultetu povećava svake godine, te da su upisne kvote na prvom ciklusu studija uvijek popunjene. Studenti dolaze ne samo iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine, već i iz Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

„Pratimo promjene u trendu studiranja i potrebe tržišta rada, policijskih uprava, sigurnosnih agencija i institucija, te sve veće zahtjeve korporativne i privatne sigurnosti. Predsjedavajući Okerić, kao bivši student i magistrant prava ovog fakulteta, učinio je mnogo za promociju i vrednovanje ove struke,“ naglasio je dekan Ahić.

Izmjene Zakona o policijskim službenicima i Zakon o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo prije pet godina otvorile su prostor za educirane kadrove u policijskim strukturama. Okerić je naglasio da je ovaj pristup, uprkos početnim problemima i opstrukcijama, unaprijedio sigurnosni sistem u Kantonu Sarajevo.

„U to vrijeme, samo 25 posto kadra u policijskim upravama KS bilo je stručno. Naša upornost se isplatila i danas imamo najtransparentniji proces prijema kandidata u državi za čin ‘policajac’ i ‘mlađi inspektor’, bez protekcije i žalbi, jer se sve audio-video snima. Do sada smo primili 197 policajaca, a trenutno je u postupku prijem 250 ‘policajaca’ i 30 ‘mlađih inspektora’. Do kraja godine očekujemo prijem još oko 220 policajaca,“ rekao je Okerić.

Okerić je naglasio da je ovaj proces vratio nadu mladim ljudima i pokazao da je moguće dobiti posao bez štele. „Jedina obaveza novih policajaca je da rade po zakonu i čuvaju građane i njihovu imovinu. Drago nam je da su i ostali kantoni počeli primjenjivati naše dobre prakse.“

S Fakulteta kriminalistike poručuju da imaju odličnu saradnju s MUP-om Kantona Sarajevo i ministrom Admirom Katicom, te sigurnosnim agencijama koje studentima omogućavaju praktičnu nastavu i sticanje prvih iskustava u borbi s kriminalom.

Donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama ocijenjeno je kao velika pravna pobjeda i satisfakcija žrtvama genocida. Kako je istaknuto, potrebna su strateška istraživanja, nauka, pravna i sigurnosna struka u dokazivanju ratnih zločina kroz poseban institut koji će biti legitimna adresa za sveobuhvatno tretiranje takvih zločina.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija