Oglasila se i Kantonalna inspekcija: “Ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih”

Foto: Crna-hronika

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za Klix.ba su se izjasnili povodom ispuštanje otpadnih voda u Miljacku, te naveli kako se na predmetnoj lokaciji u Miljacku ulijeva Pofalićki potok u kojem su brojni nelegalni ispusti.

“Vezano za prijavu ispuštanja otpadnih voda kod hotela Novotel, koja je i ranije bila predmetom rješavanja kantonalnog vodnog inspektora, obavještavamo vas da se na predmetnoj lokaciji u Miljacku uliva ucijevljeni Pofalićki potok u kojem su brojni nelegalni ispusti fekalnih i oborinskih voda naselja kroz koja isti protiče.

Kako se radi o podzemnim instalacijama na širokom gradskom, gusto naseljenom području, Inspekcija ne raspolaže alatima u svrhu detektovanja tih nelegalnih ispusta u površinske vode”, navode iz Inspekcije.

Ističu, da je potrebno naglasiti da u vodno dobro rijeke Miljacke na području Kantona postoji više desetina ispusta, što ucijevljenih pritoka, što oborinskih voda i tzv. kanalizacionih preliva i svaki od njih unosi velike količine neprečišćenih fekalnih voda u Miljacku. Javnost, nažalost, uglavnom reaguje kada su ta onečišćenja neobično obojena.

(VIDEO) Neko namjerno zagađuje rijeku Miljacku: “Inspekcije ne rade vikendom pa može”

“Kako je shodno odredbama Zakona o vodama održavanje regulisanih i ucijevljenih vodotoka u nadležnosti Grada Sarajeva isti su uradili projekte saniranja nekoliko pritoka Miljacke i na tom se nažalost zaustavili, jer nisu naišli na razumijevanje i saradnju od strane drugih aktera koji bi trebali biti uključeni u proces saniranja kanalizacione mreže”, navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Ističu da prilikom podzemnog snimanja ucijevljenog Ramića potoka identificirano je, i u izvještaju navedeno, više stotina raznih ispusta na dužini od početka ucjevljenja do ušća, cca 2000 metara.

“Takvo rješavanje ovog problema zahtjeva angažman šire zajednice i više nivoa vlasti. Detaljne informacije o svemu navedenom kantonalni vodni inspektor je više puta dostavljao resornom ministarstvu. Također, ove informacije su navedene i u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH o stanju površinskih voda”, navode.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79