Olujni vjetar i zimski uslovi prave haos na putevima: Zatvorene pojedine magistrale

Oluja i zimski uslovi prave ozbiljne poteškoće na putevima širom Hrvatske, uzrokujući zatvaranje nekoliko važnih saobraćajnica i stvaranje gužvi. Hrvatski autoklub (HAK) obavijestio je o trenutnom stanju i uputio apel vozačima.

Zbog snažnog olujnog vjetra, za sav promet su zatvoreni auto-put A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje, kao i Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Vozačima se preporučuje alternativne rute, poput državnih cesta i obilazaka kako bi izbjegli zatvorene dionice.

Samo za lična vozila su otvorene: autoput A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala (DC8) Bakar-Novi Vinodolski-Senj-Karlobag, državni autoput Gračac-Obrovac-Karin (DC27), državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54), državni autoput DC99 između čvora i mjesta Križišće, lokalna cesta Kraljevica-čvor Križišće i Paški most.

Zabrana prometa zbog olujnog vjetra važi za autobuse na sprat, vozila s priključnim vozilom i motocikle na autoputu A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika.

Pored toga, vozači se upozoravaju na saobraćajnu nesreću na autoputu A3 između čvora Sv. Nedjelja i čvora Samobor u smjeru Bregane, gdje je ograničena brzina na 80 km/h.

Također, zbog zimskih uslova, kamionima s prikolicama i šleperima s poluprikolicama, kao i ostalim vozilima bez zimske opreme, zabranjen je saobraćaj na cestama u Lici i na svim županijskim i lokalnim cestama na području Donjeg Lapca i Korenice.

Uz opasnost od poledice zbog niskih temperatura, HAK apeluje na vozače da prilagode brzinu i način vožnje, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila i koriste zimsku opremu. Povećana je gužva na auto-putu A3 između čvora Zagreb Zapad i čvora Kosnica u smjeru Bregane, a vozi se uz ograničenje brzine od 80 km/h. Takođe, večeras od 21:00 do 06:00 sati zbog radova u tunelu Učka voziće se uz posebnu regulaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79