Ombudsmeni otvaraju predmet za vrtić iz Širokog Brijega

Povodom događaj iz Dječijeg vrtića “Trnoružica” iz Širokog Brijega, ombudsmeni će u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima otvoriti predmet po službenoj dužnosti i utvrditi sve značajne činjenice i okolnosti, polazeći od najboljeg interesa djeteta, kazali su iz Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. 

Kada generalno govorimo o poštivanju prava djece u Bosni i Hercegovini, pogotovo prava djece sa poteškoćama u razvoju, iz institucije ističu da ombudsmeni u svom radu posebnu pažnju posvećuju zaštiti prava djeteta kroz rad Odjeljenja za praćenje ostvarivanja prava djece koji djeluje od 2009. godine.

– Analizirajući žalbe građana u oblasti prava djeteta, evidentno je da se žalbe najčešće odnose na rad centara za socijalni rad, sudova, tužilaštava, obrazovnih ustanova, inspekcijskih organa, ali i drugih nadležnih organa uprave. Ombudsmeni godinama upozoravaju i podsjećaju nadležne da su brojni problemi s kojima se susreću djeca i roditelji djece s posebnim potrebama / smetnjama u psihofizičkom razvoju i da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se unaprijedio položaj djece i njihovih porodica.

Postupajući po pojedinačnim žalbama građana uvijek insistiramo na dosljednoj primjeni važećih propisa i donošenju podzakonskih akata kojima će se preciznije urediti procedure, posebno u oblasti obrazovanja djece s posebnim potrebama, kao i na usklađivanju domaćih propisa sa međunarodnim standardima – kazali su iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, dodajući da je neophodno da nadležni, uključujući i medije, postupaju sa znatno više senzibiliteta i razumijevanja prema djeci s posebnim potrebama u odnosu na druge.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79