Online naručivanje i dostava hrane u BiH: Popularni ćevapi, pljeskavica i burek

Online naručivanje i dostava hrane u BiH: Popularni ćevapi, pljeskavica i burek


U proteklih nekoliko godina, dostava hrane putem aplikacija doživjela je značajan rast i popularnost širom Bosne i Hercegovine. Ove platforme omogućavaju građanima da jednostavno naruče obroke iz različitih restorana, supermarketima i specijaliziranim prodavaonicama, što je postalo izuzetno praktično rješenje u ubrzanom svakodnevnom životu.

Prema statistikama, Bosanci su sve više prihvatili ovaj način naručivanja hrane, posebno tokom pandemije, kada je potražnja naglo porasla.

Iako je dostava hrane putem restorana bila uobičajena prije pandemije, razvoj aplikacija kao što su Ceger, Korpa, Zappa, Glovo i slične promijenio je dinamiku tržišta. Sada je moguće naručiti hranu ili potrepštine samo nekoliko klikova daleko, bez potrebe za izlaskom iz kuće ili s posla.

Gledano po vrstama hrane, pizza je i dalje najtraženiji izbor među Bosancima, ali raste i popularnost lokalnih jela poput ćevapa, pljeskavica, pita i bureka. Azijska kuhinja također je zabilježila značajan porast, s posebnim naglaskom na jela poput pilećih rezanaca, te pikantne piletine.

Statistike također otkrivaju da su Sarajevo, Banja Luka i Bijeljina vodeći gradovi po narudžbama talijanske kuhinje, dok Tuzla bilježi najveći rast u ovom segmentu s 60 posto više narudžbi u zadnjem razdoblju.

Iako su neki građani još uvijek skloni tradicionalnom telefonskom naručivanju iz provjerenih restorana, većina ističe praktičnost i brzinu koju nude aplikacije za dostavu.

Za mnoge, ovo je postao standardni način nabavke hrane i pića, čak i kada se neplanirano nađu u situaciji da ugoste goste.

Kako se ove platforme i dalje šire i prilagođavaju lokalnom tržištu, očekuje se da će dostava hrane putem aplikacija nastaviti rasti, pružajući sve veći izbor i praktičnost za građane Bosne i Hercegovine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija