Migrantski val sve jači: U BiH vide “obećanu zemlju”

U prvom tromjesečju ove godine, Bosna i Hercegovina je zabilježila porast broja nezakonitih migranata, što ukazuje na nastavak migrantske krize uprkos manjem medijskom interesu. Prema službenim podacima, evidentirano je 6544 nezakonita migranta, što predstavlja povećanje od 26 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Brojke ukazuju na sve veći pritisak na granice BiH, s naglaskom na tzv. balkansku rutu kojom migranti iz Azije i Afrike nastoje ući u prostor Europske unije preko BiH. U prvom tromjesečju, većina nezakonitih prelazaka (3928 osoba) zabilježena je na granici, pri čemu su najviše zastupljeni državljani Sirije, Turske, Afganistana, Maroka i Pakistana.

Krijumčarenje migranata također pokazuje promjene, jer se sve više migranata prevozi u teretnim vozilima, a ponekad se probijaju i kroz granične rampe kako bi izbjegli detekciju.

U skladu s tim, Vijeće ministara BiH je usvojilo planove za jačanje kontrole granica, uključujući nabavku opreme za pregled dokumenata i nadzornih sistema srednjeg dometa te dodatno osposobljavanje policijskih kadeta.

Što se tiče legalnih migracija, BiH bilježi odobrenje privremenih boravaka za strance, uglavnom zbog obrazovanja i rada, dok su najviše odobrene boravke državljanima Turske, Srbije, Hrvatske, Indije, Crne Gore, Nepala, Kine i Šri Lanke. Istovremeno, odobreno je i 110 stalnih boravaka, većinom državljanima Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, što ukazuje na potrebu za radnom snagom iz trećih zemalja u BiH.

Stoga, iako se medijska pažnja smanjila, problem ilegalnih migracija ostaje aktualan u BiH, zahtijevajući daljnje napore u jačanju granica i upravljanju migracijskim tokovima kako bi se osigurala sigurnost i pravilno upravljanje ovim fenomenom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79