Opasna bolest potvrđena kod ovaca na Sokocu: Veterinari apeliraju na preventivne mjere

Opasna bolest potvrđena kod ovaca na Sokocu: Veterinari apeliraju na preventivne mjere


Na području opštine Sokolac potvrđen je slučaj antraksa kod dvije uginule ovce, potvrdio je pomoćnik ministra za veterinarstvo Republike Srpske, Negoslav Lukić.

On je istakao da su veterinarske službe odmah uklonile leševe i izvršile dezinfekciju pogođenog imanja.

Antraks, zarazna bolest uzrokovana bakterijom koja stvara spore, može se prenijeti na ljude, upozorava Lukić. U slučaju sumnje na ovu bolest ili uginule životinje, potrebno je odmah obavijestiti veterinarsku službu i ograničiti kontakt s bolesnim životinjama i njihovim leševima. Preporučuje se upotreba zaštitne opreme, uključujući maske, rukavice i obuću koja se može dezinfikovati.

Lukić je naglasio važnost održavanja lične higijene nakon kontakta s životinjama, kao i izbjegavanje upotrebe proizvoda životinjskog porijekla sa sumnjivih izvora. On je objasnio da bolest kod preživara često vodi iznenadnom uginuću bez prethodnih simptoma, dok kod nekih životinja mogu biti prisutni znaci poput teturanja, drhtanja i otežanog disanja.

Upozorio je da bakterije nakon smrti životinje stvaraju spore koje su izuzetno otporne i mogu preživjeti u tlu i vodi dugi niz godina. Lukić je dodao da antraks nije prenosen između životinja i da se zaražene životinje ne liječe. U područjima poput Romanije, gdje su ranije zabilježeni slučajevi, nastavljaju se mjere vakcinacije kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Veterinari pozivaju farmere da redovno vakcinišu stoku i preduzmu preventivne mjere kako bi se izbjegle daljnje komplikacije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija