Počela nastava u školi u Sanskom Mostu gdje se desio tragični masakr

Počela nastava u školi u Sanskom Mostu gdje se desio tragični masakr


Nastava za učenike Gimnazije i Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu danas je zvanično počela, ali sa sedmodnevnim zakašnjenjem u odnosu na druge škole u Unsko-sanskom kantonu.

Ova odluka donesena je od strane Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona nakon nezapamćenog tragičnog događaja koji se desio 21. augusta ove godine, kada je školski domar, Mehemed Vukalić, iz automatske puške ubio direktora Gimnazije Nijaza Halilovića, sekretaricu Nisvetu Kljunić i profesoricu engleskog jezika Gordanu Midžan. Nakon toga, Vukalić je pokušao izvršiti samoubistvo.

Zločin se dogodio unutar zajedničke zgrade koju dijele obje srednje škole, zbog čega su učenici i nastavno osoblje Gimnazije novu školsku godinu započeli u zgradi Prve sanske škole. Ovakav potez poduzet je kako bi se olakšao povratak u nastavu i smanjio emocionalni pritisak nakon tragedije.

Današnjem početku nastave prisustvovali su kantonalni ministri obrazovanja i unutrašnjih poslova, Denis Osmankić i Adnan Habibija. Tom prilikom su održali sastanak s uposlenicima Gimnazije, gdje je bilo govora o mjerama podrške i nastavku školskog procesa.

“U proteklom periodu učinili smo sve što je bilo u našoj moći kako bismo umanjili traumu koju je izazvao ovaj strašni događaj. Formirali smo krizni tim koji je održao niz sastanaka i razgovora s profesorima i učenicima. Kreirali smo posebne protokole prema kojima će se odvijati nastavni proces,” istakao je Denis Osmankić, ministar obrazovanja USK.

U narednom periodu, nastava će se za učenike Prve sanske škole i Gimnazije odvijati istovremeno, u prvoj smjeni, zbog manjeg broja učenika u obje obrazovne ustanove. Uprkos traumatičnim okolnostima, nastava u Mješovitoj srednjoj školi također je počela danas, ali u njihovoj matičnoj zgradi.

“Naši učenici su danas prisustvovali nastavi, dobili rasporede, i započeli novu školsku godinu, iako sa sedmodnevnim zakašnjenjem. Svjesni smo da će biti izazovno nadoknaditi propuštene časove, ali ćemo učiniti sve da postignemo očekivane rezultate,” izjavio je Asmir Džafić, direktor Mješovite srednje škole Sanski Most.

Prema riječima psihologa Edina Biščevića iz Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Sanski Most, lokalnoj zajednici će biti potrebno mnogo vremena da se oporavi od strašne traume. “Treba ponovo izgraditi osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Trauma je kompleksan problem koji zahtijeva multidisciplinarni pristup i dugoročnu podršku različitih institucija. Faza oporavka biće duga i teška, a pred nama je bolan period,” naglasio je Biščević.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija