Opasnost od poplava: Vodostaj Dunava će biti 8 metara

Opasnost od poplava: Vodostaj Dunava će biti 8 metara


Gradonačelnik Budimpešte izdao je treći stepen opasnosti od poplava, što će stupiti na snagu u ponedjeljak. Prema saopćenju iz gradskog ureda, niža područja Margitina otoka na Dunavu bit će zaštićena vrećama s pijeskom, dok bi otok mogao biti u potpunosti zatvoren za vozila i pješake sredinom sljedeće sedmice, ovisno o razini poplave.

Neki dijelovi niže obale na peštanskoj strani, kao i cijela obala uz Dunav na budimanskoj strani, bit će zatvoreni od osam sati navečer u ponedjeljak.

Vodostaj Dunava se očekuje na razini od osam metara u drugoj polovini sljedeće sedmice, što je visina koju rijeka doseže jednom u trideset godina.

U subotu su poplave pogodile Češku i Poljsku, dok je u istočnoj Rumunjskoj najmanje pet ljudi poginulo zbog velikih poplava.

Austrijske vlasti su također izvijestile o poplavama, dok dijelove istočne i južne Njemačke pogađaju obilne padavine. Njemačka meteorološka služba (DWD) predviđa mogućnost novih oluja.

U ponedjeljak  se u Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno sunčano vrijeme. U ostatku zemlje pretežno oblačno vrijeme sa povremenom kišom. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 9 do 15, na jugu do 21 °C.

U utorak očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana i tokom noći slaba kiša se očekuje u Hercegovini i ponegdje u Bosni. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 14 do 20, na jugu do 24 °C.

U srijedu se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 12 do 18, na jugu do 22 °C.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija