Općina Ilidža planira srušiti romsko naselje, a nije im osigurala alternativni smještaj?

Povodom odluke Općine Ilidža o uklanjanju neformalnog naselja Roma u blizini Velike Aleje, predstavnicima medija obratio se predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara” Dervo Sejdić te ukazao na problem stambenog zbrinjavanja ove populacije.

Kako je naveo, Općina Ilidža izdala je rješenje porodicama koje žive na ovom prostoru da će se u roku od sedam dana neformalno naselje srušiti. Međutim, kako ističe Sejdić, nigdje nije naglašeno gdje će porodice biti smještene.

“Općina Ilidža i inspektor urbanizma izdali su rješenje porodicama Roma koje žive u neformalnom naselju za uklanjanje objekata u roku od sedam dana. Moram naglasiti da niko od porodica nije protiv te odluke, da se uklone barake, ali da im se obezbijedi alternativni smještaj. U ovom rješenju se nalaže uklanjanje objekata bez alternativnih rješenja što znači da bi ljudi trebali ići na ulicu. Jučer sam poslao mail Evropskoj uniji u Sarajevu, OSCE-u, Vijeću Evrope, ministru za ljudska prava BiH i premijeru Kantona Sarajevo kako bi se riješio ovaj problem”, rekao je Sejdić.

Naglasio je kako problem ovog naselja datira veoma dugo.

“Ovaj problem datira iz vremena načelnika Ćenanovića. Razgovarao sam sa načelnikom Memićem i sa šeficom službe za društvene djelatnosti. Uvijek je bila priča kako Općina Ilidža nema građevinsko zemljište za to, a neperspektivno zemljište se prodavalo stranim državljanima. Za bh. građane nije bilo lokacije gdje bi oni bili smješteni. Bilo je zainteresovanih donatora, ministar za ljudska prava u okviru akcionih planova za rješavanje problema Roma svake godine izdvaja grant sredstva za stambeno zbrinjavanje. Međutim, Općina Ilidža se samo jednom javila na taj grant u cilju rekonstrukcije jedne porodične kuće”, jasan je Sejdić.

Na kraju, naglasio je kako bi problem trebali rješavati svi nivoi vlasti, a prvenstveno Općina Ilidža

“Porodice nisu zaposlene, niko se od djece ne školuje, sve su to momenti koji bi morali zajednički riješiti svi nivoi vlasti te da pronađu rješenje za ovaj problem. Izgrađeno je do sada preko hiljadu objekata za Rome, međutim ovaj problem na Ilidži nažalost mislim da zavisi od Općine koja se ne javlja s projektima za rješavanje problema”, naveo je on.

Nakon toga, prisutnima se obratila i Senada Seferović, stanovnica ovog naselja koja je naglasila kako ona i četrnaestero djece nemaju gdje ići ukoliko se kuća sruši.

“Zahvaljujem se gospodinu Sejdiću koji nam pomaže u hrani i stambenim pitanjima. Kako je došao novi načelnik, nije nas obišao i ne pomaže nam. Pošto ovdje ima 40 djece koji ne pohađaju školu, želim da djeca imaju krov nad glavom. Vidite u kakvim uslovima živimo. Nemamo vode, nemamo struje. Sedam kilometara moramo pješačiti da bismo donijeli vodu. Molimo načelnika da nam izađe u susret i da nam pomogne i obezbijedi stan. Za sedam dana su rekli da će ovo rušiti, a ja nemam gdje da idem”, navela je Senada Seferović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79