Opet prevare: Sarajevski aerodrom ne prodaje izgubljeni prtljag

Na Facebook stranici koja zloupotrebljava logo sarajevskog aerodroma u više su navrata dijeljene objave u kojima se oglašava prodaja izgubljenog prtljaga na aerodromu. Riječ je o prevari koja može uzrokovati krađu ličnih podataka i neželjene finansijske troškove.

Na Facebook stranici naziva Sarajevo Airport 13. novembra 2023. godine objavljen je oglas u kome se navodi:

Zbog činjenice da je naše skladište na aerodromu prenaseljeno, primorani smo prodati izgubljenu prtljagu koju imamo više od 6 mjeseci!
Cijena je 1 eura po koferu ❗️
Dostava u cijeloj zemlji 🔥
Količina je ograničena! Za naručivanje kliknite na dugme u oglasu 👇🏻

Na ovoj se stranici od korisnika/ca prvo traži da popune anketu koja se sastoji od nekoliko pitanja. U sljedećem koraku treba da izaberu jedan od ponuđenih paketa te da na kraju popune formular sa ličnim podacima kako bi “kupovina” bila realizovana.

Na dnu formulara u kojem se traže lični podaci i gdje se vrši uplata u iznosu od jednog eura za “izgubljeni prtljag” sitnim sivim slovima na engleskom jeziku napisano je sljedeće:

“Koristeći probni period, pretplatit ćete se na uslugu monitorbuilder.com na dva dana po cijeni navedenoj u ovoj promociji, a nakon dva dana, ako ne otkažete svoj nalog, bit će vam naplaćen premium račun po cijeni od 49,99 eura svakih 30 dana.

Šta su činjenice?

Brojni detalji na Facebook stranici Sarajevo Airport ukazuju na to da nije riječ o zvaničnoj stranici sarajevskog aerodroma.

Stranicu prati blizu 5.000 korisnika/ca Facebooka, no najstarija dostupna objava je od 13. novembra. Riječ je o objavi u kojoj se oglašava prodaja izgubljenog prtljaga. Objave u kojima se oglašava prodaja izgubljenog prtljaga su i jedine javno dostupne.

Stranica je kreirana 2017. godine i u više je navrata mijenjala ime. Prvobitno se zvala New.Movies, a ime je posljednji put promijenila 13. novembra u Sarajevo Airport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79