Opozicija iz RS-a ponovo srlja za Dodikom: Ne žele sudjelovati na sjednici o invaziji u Ukrajini

Opozicija iz RS-a ponovo srlja za Dodikom: Ne žele sudjelovati na sjednici o invaziji u Ukrajini


Zastupnici iz političkih stranaka iz Republike Srpske (SNSD, SDS, PDP, DNS, Srpski klub) neće doći na sutrašnju hitnu sjednicu Predstavničkog doma PS BiH na čijem je dnevnom redu jedna tačka “Postupanje institucija Bosne i Hercegovine po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, uključujući preduzimanje konkretnih mjera s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njenim građanima”.

Predlagači su poslanici Predrag Kojović (NS), Nermin Nikšić (SDP), Aida Baručija (NB), Saša Magazinović (SDP), Mirjana Marinković-Lepić (NS), Nada Mladina (SDP), Damir Arnaut (NS), Zukan Helez (SDP) i Denis Zvizdić (NIP).

Iz Kluba poslanika Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas su saopćili kako su odluku o nedolasku na sjednicu donijeli nakon konsultacija sa klubovima SNSD-a i SDS/PDP/DNS.

„Uvjereni smo da je ta sjednica zakazana da bi produbila podjele i izazivala sukobe u BiH, uvlačeći nas u raspravu o sukobima u Ukrajini. Pored toga, Parlamentarna skupština BiH nije zadužena za spoljnu politiku, koja je Ustavom definisana kao nadležnost Predsjedništva BiH, čiji su članovi iz Federacije BiH juče odbili da raspravljaju o istoj temi na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH. Poslanici iz Republike Srpske posvećeni su očuvanju mira, očuvanju Dejtonskog sporazuma i ustavnih principa koji definišu jednaka prava tri naroda i dva entiteta.“, navodi se u saopštenju.

Srpski predstavnici isključivo su se referirali na politički kontekst i izbjegavanje osude ruske agresije, zaboravljajući i humanitarni karakter odnosno upućivanje pomoći Ukrajini i njenim građanima.

Zastupnik i predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je da „rasprava o ratu u Ukrajini nije tema za Parlament BiH nego za Predsjedništvo BiH“ i da ne bi imala nikakve koristi.

On je dodao da bi prava tema za Parlament BiH bila kako da “zaštitimo naše građane da ne budu gladni i da prežive u ovoj situaciji kada vlast nema bilo kakvih suštinskih mjera kako da zaštiti svoje stanovništvo.“

„Pogledajte scene ispred tržnih centara gdje građani u vrećama nose brašno i druge potrepštine. O tome treba da imamo vanrednu ili redovnu sjednicu Parlamenta BiH ali i skupština Republike Srpske i Federacije BiH.“

On je kazao da bi rado učestovao na svakoj od tih sjednica jer je to uz očuvanje mira najvažnija tema za građane.

„Egzistencijalna pitanja i odgovornost za stabilnost zemlje treba da nas okupi i to podržavam. O podršci i pomoći stanovništvu Ukrajine zahvaćenom ratom treba da raspravlja i donese odluke Vijeće ministara jer je to njihova nadležnost”, zaključio je Šarović.

I nakon što su iz SDS-a ranije poručili da će dolaziti na sjednice Parlamenta BiH i da više neće pratiti Milorada Dodika koji od jula 2021. godine drži državne institucije u blokadi, ipak se pokazuje da opozicija u RS-u nema čvrst stav te da zarad očuvanja političke pozicije pristaju biti satelit SNSD-a. Bila sjednica održana ili ne, u historiji će ostati upisano da je BiH u Vijeću Evrope i Generalnoj skupštini UN-a osudila rusku agresiju na Ukrajinu i pridružila se stavu Evropske unije.

I dok je i Srbija osudila rusku agresiju glasanjem u UN-u još samo Milorad Dodik uz satelite ali i opoziciju zagovara tzv. neutralnost.

Ovakvi potezi kad tad će im se obiti o glavu, a Dodik i društvo već su prepoznati kao proruski igrači na štetu interesa države koju bi trebalo da predstavljaju.

Jedan od rijetkih političara iz RS-a koji je podržao glasanje BiH u UN-u je Igor Crnadak, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS. Nažalost, njegov stav ne zastupa i stranka koja se međunarodnoj zajednici predstavlja kao alternativa Dodiku. Bit će da je u RS-u više i nema.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija