Optuženi nudeći lažne investicije na tržištu zaradili oko 700.000 KM

Optuženi nudeći lažne investicije na tržištu zaradili oko 700.000 KM


Zagrebačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Luka Grge Mataka (31) i njegove supruge Adriane Matak (36) zbog pet prevara “teških” oko 700.000 KM. Par, poznat u društvu po svom džet-set životnom stilu, optužuje se da su od oktobra 2018. do septembra 2023. obmanuli pet oštećenika nudeći lažne investicije na tržištu kapitala.

Tužilaštvo tvrdi da su osumnjičeni neistinito predočavali pružanje usluga investiranja, iako investicioni savjetnik Matak nije imao registrovanu djelatnost posredovanja i pružanja investicionih usluga. Oštećeni su uplatili ukupno blizu 700.000 KM vjerujući da će im Matak pružiti stvarne investicije. Međutim, novac nije bio uložen, već su ga osumnjičeni zadržali.

Matakovi su poricali krivicu, tvrdeći da će novac biti vraćen oštećenima, ali mnogi ne vjeruju u te tvrdnje. Osim toga, tužilaštvo je zatražilo produženje istražnog zatvora zbog ponavljanja djela i opasnosti od bijega, s obzirom na to da oboje imaju australijsko državljanstvo i adrese na tri kontinenta.

Optužnica sada čeka odluku Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. Ako sud potvrdi optužnicu, Matakovi će se suočiti s optužbama pred sudom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija