Optuženi za ratne zločine putem advokata obavijestio Sud BiH da više neće dolaziti jer odlazi u Srbiju

Mirko Vrućinić, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen u Sanskom Mostu 1992. godine, preko svog advokata je obavijestio Sud o odlasku u Srbiju.

Branko Gudalo, Vrućinićev branilac, na ročištu na kojem je bilo planirano iznošenje završne riječi Odbrane, kazao je da ga je optuženi posjetio u njegovoj kancelariji i rekao mu da neće doći na ročište i da ide u Srbiju, piše BIRN.

“Časni sude, u subotu u devet sati ujutro je došao u moju kancelariju i rekao mi: ‘Prenesi Sudu da ja odoh u Srbiju, jer ja nisam imao pošteno suđenje’”, prenio je Gudalo šta mu je Vrućinić kazao.

Branilac je rekao da ne zna da li je optuženi otišao u Srbiju.

Eldina Biuk, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da je Tužilaštvo BiH više puta od Srbije i putem Interpola tražilo informaciju da li Vrućinić ima dvojno državljanstvo, te da li je podnio zahtjev za dobijanje srbijanskog državljanstva, ali da Tužilaštvu to nisu htjeli odgovoriti.

“Nemamo podatak da li on ima dvojno državljanstvo”, rekla je Biuk.

Mira Smajlović, predsjedavajuća Vijeća Suda BiH, kazala je da Sud izdaje naredbu za prinudno dovođenje optuženog 2. septembra.

Biuk je predložila da Sud izda naredbu Graničnoj policiji o zabrani prelaska državne granice optuženom u slučaju da se on još uvijek nalazi u BiH.

Vrućinića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Suđenje Vrućiniću počelo je 22. aprila 2015. i trajalo je pet godina, a prije okončanja postupka trebalo je da još Odbrana optuženog iznese završnu riječ.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79