Optužnica protiv njemačkih policajaca zbog smrti Hrvata porijeklom iz BiH

Državno tužilaštvo u Manhajmu podiglo je optužnice protiv dvojice policajaca zbog smrti 47-godišnjeg Ante Paponje, koji je početkom maja ove godine preminuo u bolnici ubrzo nakon policijske akcije.

Kako su tada prenijeli mediji, Ante Paponja je rođen u Manhajmu, a njegova porodica je rodom iz Prozor Rame u BiH.

(VIDEO) Pogledajte video policijske brutalnosti u Njemačkoj: Preminuo Ante Paponja iz Rame

Sada je na potezu Zemaljski sud koji če odlučiti da li će dopustiti podizanje optužnice. Portparol Zemaljskog suda još nije objavio kada će donijeti odluku o konačnom podizanju optužnice.

Kako prenosi fenix-magazin.de, 47-godišnji Ante Paponja je bio pacijent na Centralnom institutu za mentalno zdravlje u Manhajmu. Nakon njegove smrti, Državna kancelarija kriminalističke policije u Štutgartu (LKA) objavila je saopštenje u kojem su naveli da je 2. maja doktor iz pomenutog instituta pozvao policiju jer je smatrao kako je 47-godišnjaku koji se udaljio iz bolnice potrebna pomoć.

Doktor i dvojica policajaca su krenuli u potragu za muškarcem i pronašli ga u centru Mannhajma. Policija je silom pokušala prekontrolisati muškarca, ali on se opirao. Kad su ga policajci svladali, 47-godišnjak je iznenada klonuo i nije davao znakove života. Preminuo je ubrzo nakon toga u bolnici. Kako navode mediji, muškarac preminuo od gušenja zbog krvarenja.

Oglasila se obitelj Paponja i ispričala kako se desio cijeli nemili događaj: “Svi smo u šoku! Samo je otišao na kiosk za prodaju hrane!

Vještačenje koje je naručilo Državno tužilaštvo pokazalo je da je muškarac preminuo od “respiratorne invalidnosti povezane s položajem i fiksacijom” s naknadnim metaboličkim zastojem u kombinaciji s gušenjem od krvarenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79