Optužuju humanitarno udruženje da su ukrali pare, oni kažu: ,,Nije skupljeno ni 10.000 KM, sve je stopirano”

Portalu Crna Hronika javili su se čitatelji iz Gradačca koji su tražili da istražimo priču oko udruženja NUR.

Naime, ovo humanitarno udruženje prošle godine je pokrenulo akciju prikupljanja sredstava da se kupi moderno vatrogasno vozilo za njihov grad, a sve je stopirano.

Kako portal Crna Hronika istražuje, skupljeno je svega 10 hiljada maraka, a cijela akcija je zamrznuta do daljnjeg.

,,Skupljeno je blizu 100.000 KM i od tad se gubi svaki trag parama. Nit ima vozila nit ima para”, kaže naš sagovornik.

,,Mi smo čak razmišljali da iznajmimo bildbord sa pitanjem gdje su pare građana. Na tom bildbordu ćemo sa haštagom označit crnuhroniku i sipu”, navodi sagovornik za portal Crna Hronika.

Novac je prikupljalo udruženje NUR i Emir Jukan, odgovorno lice ispred udruženja.

Kontaktirali smo Jukana koji nam je iznio svoju stranu priče.

,,Imali smo tu akciju nabavke vatrogasnog vozila koju smo pokrenuli pa stopirali tokom pandemije kada su stale skoro sve uplate za Udruženje. Da tražimo od sugrađana da plaćaju za savremeno vatrogasno vozilo bez obzira koliko ono bilo potrebno i funkcionalno, u takvom periodu, niti bi bilo mudro, niti bi bilo humano.

Što se tiče konkretne akcije, za istu je sakupljeno nešto oko 10.000,00 KM, što kroz direktne uplate od sugrađana na račun Udruženja, što kroz kampanje „Lajk i komentar za vatrogasno vozilo“, gdje je svako onaj ko je htio da se upusti u takvu kampanju za svaki lajk na tu objavu davao po 0.20 a za svaki komentar po 0.50 KM za vatrogasno vozilo. I treći način na koji su sugrađani mogli učestvovati jeste putem kupona za vatrogasno vozilo koje smo izradili specijalno za tu namjenu. Naime, svaki sugrađanin mogao je zadužiti određeni broj kupona, recimo 50 kupona sa slikom vozila i podacima o akciji, i prodavati te kupone svojim komšijama, porodici.

Firma sa kojom smo imali dogovor o kupovini vozila bila je firma SU-AD d.o.o. Živinice, i mi smo, prije nego što je pandemija uzela maha bili čak i sa vlasnikom na sastanku sa gradonačelnikom grada kako bismo ubrzali akciju prikupljanja sredstava za to vozilo. Ali, kao što sam i naveo, sve je stalo, pa smo i mi stopirali akciju. Vlasnik firme nam je dostavio i zvaničnu ponudu u PDF formatu i izgled i specifikacije vozila.

Ukupna vrijednost vozila je 260.000,00 KM. Mi smo za tih nekih mjesec dana aktivne kampanje uspjeli prikupiti nešto manje od 10.000,00 KM i na tome smo i ostali. Moram samo napomenuti da smo dio tog novca, naravno, uz saglasnost donatora, prebacili za svrhe operativnog zahvata našoj sugrađanki Amiri Majstorović koja je hitno trebala operaciju u turskoj klinici ACIBADEM. Svim silama smo se trudili brzo sakupiti taj novac budući da je operacija bila hitnog karaktera, ali je nedostajao dio sredstava i postavili smo anketu na viber grupi donatora Udruženja, gdje je rezultat ankete bio 87 DA i 0 NE.

Dakle, 87 sugrađana i donatora bilo je ZA to da prebacimo dio sredstava kako bismo se približili potrebnoj cifri za operaciju gospođe Majstorović. Poslije operacije za Amiru je uplaćeno novca više nego je bilo potrebno, tako da smo na kraju akcije, nakon plaćene operacije i drugih troškova, vratili novac koji smo uzeli od vatrogasnog vozila i Amiri isplatili na privatni račun oko 9800 KM.

Mi akciju planiramo nastaviti i nismo odustali od vatrogasnog vozila. Trenutno imamo nekoliko pokrenutih akcija koje moramo privesti kraju, ali od akcije nabavke vatrogasnog vozila nećemo odustati jer smo do sada realizovali svaki projekat, pa ćemo, nadamo se, realizovati i ovaj. Akcija je stopirana 12 juna, pa ponovo na kratko pokrenuta, nakon čega smo je do daljnjega zatvorili 1.jula prethodne, 2020. godine. Ukoliko bilo ko od donatora odluči da mu vratimo njegov/njen novac, mi ćemo to učiniti odmah.

U pitanju jeste velika cifra, ali ljudski životi nemaju cijene. Gradonačelnik Dervišagić na gore pomenutom sastanku obećao je i pomoć u akciji nabavke vozila, ali, COVID je promijenio naše planove”, završava Jukan za portal Crna Hronika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79